Извънреден председателски съвет по искана на ПГ на "Възраждане" се събра в парламента заради руската нота от днес. Лидерът на партията поиска да бъдат извикани незабавно примерът в оставка Кирил Петков и министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска по казуса, предаде БТА.

От "Възраждане" настояват и президентът Румен Радев да свика спешно заседание на КСНС.

Предложението на "Възраждане" беше да се извикат веднага Кирил Петков и Теодора Генчовска, която в момента лети към България, за да може да се обсъди "ситуацията с руския ултиматум и това, което идва като ответна реакция от страна на Русия по повод изгонването на 70-те руски дипломати от нашата страна", обясни Костадинов пред журналисти в кулоарите на НС. Той уточни, че са разбрали за нотата от медиите и веднага са поискали председателският съвет да се събере спешно. По думите му искането да се извикат Петков и Генчовска - заедно с екипа ѝ, е било прието.

Действията на правителството ни водят към скъсване на отношенията с Русия, посочи лидерът на "Възраждане".



Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че не искат изслушване, а информация. По думите ѝ изпълняващият длъжността председател на НС Мирослав Иванов е поел ангажимент да се свърже с МВнР и МС. Смятаме, че такава информация трябва да бъде предоставена на формат председателски съвет, подчерта тя.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов каза, че не знае какво пише в нотата. И уточни, че са се събрали на председателски съвет, за да обсъдят как тази информация да бъде изискана чрез административни канали.