След две години активна работа, с подкрепата на Община Пловдив и редица дарители, фондация "За Нашите Деца“ разкри първия по рода си Комплекс за ранно детско развитие. Официалното откриване се проведе на 29 юни в присъствието на Н. Пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания в България, кмета на града г-н Здравко Димитров, областния управител г-н Йордан Иванов, представителя на Уницеф за България г-жа Кристина де Бройн, заместник-министрите г-жа Мария Гайдарова и г-н Иван Кръстев, заместник-кметовете г-н Георги Титюков и г-н Пламен Панов, представители на бизнеса и неправителствения сектор, много съмишленици.

Събитието започна с обиколка на Комплекса, който се помещава в сградата на първото сиропиталище в България "Рада Киркович“ и включва Център за обществена подкрепа за работа с деца в ранна възраст и техните семейства, Музейна експозиция "Другото детство“, разработена в партньорство с The Foundling Museum, Лондон и Академия за социално учене и развитие. Гостите имаха възможност да чуят и 3 панелни дискусии, посветени на развитието на социалната работа, историята и бъдещето на грижата за деца и ролята на социално отговорния бизнес в подкрепа на ранното детство.

"Ще продължим активно да развиваме социалната политика и практика в цялата област Пловдив и силно се надяваме, че ще бъдем заедно в спасяването на детството от насилие, изоставяне, отричане и изолация. Благодаря на Община Пловдив от името на целия екип за доверието в нас. Благодаря и на всички над 40 корпоративни и индивидуални дарители, които повярваха в мисията ни да превърнем Пловдив в град на възможности за всички деца и инвестираха средства, време и енергия в създаването на Комплекса за ранно детско развитие. Цялостната инвестиция в създаването на Комплекса за ранно детско развитие възлиза на 613 351 лв – средства, осигурени под формата на финансови и материални дарения.“, сподели от сцената изпълнителния директор на фондацията д-р Иванка Шалапатова.

По време на събитието беше подписан Меморандум за сътрудничество между фондация "За Нашите Деца“ и Община Пловдив, с който двете страни си поставят за цел да синхронизират своите действия за постигане на интегриран подход при предоставянето на услуги от специалистите от здравна, образователна и социална сфера, както и да обединят усилията си за повишаване на обществената осведоменост и чувствителност относно ранното детско развитие.

"Изключително горди сме, че Пловдив се превръща в център на интегрирани социални услуги, подпомагащи децата и семействата в риск. Инвестициите в ранното детско развитие са едни от най- ценните. Осъзнаваме колко важно е социалната и здравна система да работят ръка за ръка, за да дават решение на семействата в затруднение.

В Община Пловдив има поне 10 държавни, общински и частни родилни домове, в които раждат жени от целия южен централен район на България. Важно е да се представят не само качествени здравни услуги, но и да бъдат синхронизирани със социалните. Като кмет на гр. Пловдив, аз и екипът, с който работя, винаги ще заставаме зад такива проекти, заедно ще работим за всяко едно дете.“, заяви по време на събитието г-н Здравко Димитров, кмет на град Пловдив.

В рамките на събитието беше подписан и Меморандум за развитие на експозицията "Другото детство“ между фондация "За Нашите Деца“, Община Пловдив и The Foundling Museum. В партньорство с музейните експерти от Лондон, екипът на фондацията и общината ще работят заедно за повишаване на обществената осведоменост и чувствителност към историята на институционалната грижа и правата на хората, преминали през социалните институции.

В Академията за социално учене и развитие, част от Комплекса, са планирани обучения за специалисти и родители, както и обмен на опит с български и световни лидери в сферата на ранното детско развитие.

До днес над близо 290 деца и семейства са получили подкрепата на специалистите в Комплекса – социални работници, психолози, логопеди, рехабилитатори. До края на годината техният брой може да надхвърли 1000. Работата на организацията в област Пловдив ще се разшири в нови 7 общини, така че децата и семействата дори от най-отдалечените райони ще имат достъп до мобилни услуги и възможност специалистите на фондацията да ги посещават в домовете им.