"За да възстановим либералния световен ред, трябва да се справим с няколко основни проблема - войната в Украйна, инфлацията и защитата на свободната търговия.“, заяви Кючюк по време на приветствието си към гостите и делегатите на конгреса на Либералния интернационал, съобщиха от пресофиса на Илхан Кючюк.

Съпредседателят на АЛДЕ очерта три основни проблема, с които трябва да се справи светът днес - войната в Украйна, инфлацията и защитата на свободната търговия.

"Всички ние либералите сме съпричастни с украинския народ. Те дадоха исторически урок на света. Не просто се борят за своята независимост, те се борят за всички нас, за нашите либерални ценности.“, категоричен бе Кючюк.

Кючюк подчерта нарастващата инфлация и стагфлация, които създават проблем на семействата с ниски доходи и бе категоричен, че защитата на свободната търговия трябва да продължи. Той призова за обединение на либералите, което ще гарантира успешното справяне с предизвикателствата.

Форумът събра световните либерали в София, които очертаха либералната визия за следващите години.

Конгресът беше открит от председателя на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, която приветства гостите и очерта проблемите, с които се бори света в момента – пандемията, климатичните промени и войната в Украйна. По думите и тази война измества фокуса от приоритетите и реалните проблеми.

"Жертва на войната не е само Украйна, но освен нея ще има и много други съпътстващи жертви. Тази война заплашва енергийната сигурност на Европа, продоволствената сигурност в Латинска Америка и Африка. Над 260 милиона души са в риск от глад заради войната. Всеки е заплашен от войната.“, заяви президента на Либералния интернационал.

Хаите завърши с призив за обединение на всички либерали: "Преминаваме от криза в криза, но сега е времето да се държим един за други. Въпреки всички проблеми съм обнадеждена, че заедно можем да работим за мира.“

Като домакин на събитието в София и дългогодишен член на Либералния интернационал, Движението за права и свободи има огромен принос за защитата на човешките права и свободи в България. В своето приветствие председателят на ДПС Мустафа Карадайъ призова за още по-големи усилия на либералния свят за защита на човешките права, включително и в нелибералните държави.

“Нашите демократични системи трябва да бъдат укрепени, така че да издържат и на бъдещи предизвикателства и да направят защитата на човешките права по-устойчива и без граници. Идеята за отвореното и свободно общество, включването на свободните и активни граждани в политическите процеси и върху контрола на изпълнението на решенията е изключително актуално и много важно.“, категоричен бе председателят на ДПС.

На откриването на мащабния форум присъства целият дипломатически корпус в София и над 250 гости от цял свят.