"Премиерът е в нашата стая, поиска среща и в момента тече изслушване, но позицията ни остава непроменена. От вчерашното изслушване няколко неща не станаха ясни и едно от тях е кой е издал нареждането за депортацията на тези 70 служители на руското посолство - технически и административен персонал. Няколко неща станаха ясни - например, че президентът на републиката е знаел, защото забележете е имал двама представители в Съвета по сигурност към премиера, който се е състоял на 9 юни.", Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Ченчев на срещата, когато се е обсъждало изгонването на руските дипломати, президентът е имал двама свои представители, които са назначени с указ от него в Съвета по сигурност към премиера. "Отделно от това е бил информиран според информация от председателя на ДАНС и съветникът на президента - Димитър Стоянов. Президентът е знаел какво се случва на 9 юни и с каква информация разполагат службите", коментира социалистът ситуацията около изгонването на руските дипломати.

"БСП е известна със своята последователност, така че ние в тази посока ще вървим. Непроменено ни е решението. Ние не се бъркаме в работата на другите партии, макар че забелязваме някои от тях дя се бъркат в нашата. Тяхно решение е кой ще предложат за премиер. Нека постъпят отговорно спрямо ситуацията в държавата и спрямо българските граждани, защото най-важно е да осигурим на хората спокойствие в кризите, които са ги застигнали", заяви Ченчев и добави, че когато се взимат еднолични решения и не се пита БСП, която е основен коалиционен партньор е нормално социалистите да не са доволни, а това рефлектира както върху партията, така и най-вече върху българските граждани.

Социалистът бе категоричен, че тези неща са важни за БСП, защото те от много години се борят срещу едноличния модел държавата да се управлява чрез sms-и и телефонни обаждания, както и срещу едноличните решения, които “падишаха" е взимал през последните 12 години.

"Сега искаме да бъдем една структурирана и институционална държава. Но с решенията, които Кирил Петков взе - въздушен коридор, който беше затворен за руски самолети, както и редица други примери. Това вече беше предела и не просто заради експулсирането на хората с дипломатически статут", добави той.