Преди няколко века добре изработените стъклени предмети са били изключително скъпи вещи на лукса. Те са присъствали единствено върху масите на аристокрацията, богатите търговци и висшето духовенство в Средновековна Европа, разказват от община Бургас.

През 2020 г. край Бургас беше открита част от най-голямото потънало стъклено съкровище по нашето Черноморие. От години археолозите знаеха, че водолази са намирали тук подобни артефакти, но не и точната локация. Техните предположения се насочиха към акваторията на залива Ченгене скеле, близо до нос Чироза. С подкрепата на Община Бургас бяха извършени първоначални проучвания както на брега, така и под вода, които завършиха с интересни открития.

С днешна дата в акваторията на Ченгене скеле са проведени вече 5 подводни експедиции. Находките от последната бяха представени в Археологическия музей от ръководителите на проучванията: Милен Димитров от РИМ – Бургас и проф. Иван Христов от НИМ. Сред тях отново има голямо количество стъклени експонати, включително запазени цели чаши. Според проф. Христов те са произведени през 16 – 17 век на остров Мурано в Северна Италия, наричан остров на стъклото.

Друга интересна находка от тази година е рядък античен съд за течности, предимно за вино. Той е маркиран с латинското Х, което означава, че е побирал десет литра. Според проф. Христов този съд няма аналог в нито един български музей и тепърва ще се търсят сходства с подобни в чужбина, за да се класифицира точно.

Археолозите са извадили от морското дъно в залива на Ченгене скеле също така керамични съдове от късната Античност, както и от периода на Османската империя. Според тях това показва, че Бургас е бил желано място за живот в поредица от епохи в развитието на човешката цивилизация.

Милен Димитров и Иван Христов благодариха на кмета Димитър Николов за помощта към техните проучвания. Според тях е по-добре тези находки да влязат в музеите, отколкото в частни колекции, тъй като при нос Чироза се гмуркат и много иманяри, знаещи, че на морското дъно лежат ценни експонати.

"Аз също съм благодарен за доброто сътрудничество с РИМ и НИМ. Резултатите от работата ви са видни, така че Община Бургас отсега предвижда средства, с които и догодина да подпомогне археологическите проучвания както в района на "Крайморие“, така и в "Акве Калиде“.“, каза кметът Николов.

Неформалният кмет на рибарското селище Ченгене скеле Димитър Янков заяви, че археолозите и занапред могат да разчитат на подкрепа от бургаските рибари с лодки и логистика.

По време на днешната пресконференция бе представена най-новата книга на проф. Иван Христов – "Тайните на залива Ченгене скеле в Черно море“. Тя е съвместно издание на РИМ-Бургас и Националния исторически музей. Книгата е отчет за съвместната работа на двете музейни институции в залива Ченгене скеле за периода 2020-2022 г. и излага резултатите от археологическите проучвания на суша и под вода в района на н. Чироза, финансирани изцяло от Община Бургас. Става въпрос за две експедиции, проведени на суша, и четири подводни археологически експедиции.

В научното изследване акцентът пада върху проучванията на крайбрежната територия, заключена между полуостров Метоха (нос Чукалята) и нос Форос. Приносът към допълването на археологическата карта на района е видим от изнесената в монографията подробна информация за обекти, останали до лятото на 2020 г. неизвестни или слабо познати. За първи път се представят резултати от подводни проучвания в една обширна акватория, заключена на север до остров Св. Анастасия, на запад до нос Каба бурун и на изток до нос Чукалята.

Изследването има за основа интердисциплинарен подход чрез използването и анализа на разнообразния изворов материал - археологически находки, запазени писмени сведения от османски документи, пътеписи на западноевропейски пътешественици и дипломати, български краеведи, различни по вид и хронология карти. Целта е да се възстанови картината на селищното развитие в региона за дълъг исторически период.

Подробно са представени резултатите от археологическите разкопки на елинистически укрепен обект на нос Чироза, античното светилище в същата зона и подводните издирвания в залива Ченгене скеле през 2020-2022 г. Представени са десетки находки от проучванията както на сушата, така и под водата. Те се датират от I хил. пр. Хр. до средните векове.

В книгата е включен коментар върху запазените писмени сведения и археологически материали за обекти по крайбрежието на Бургаския залив като античното селище на нос Каба бурун, късносредновековното селище и едноименен пристан Ченгене скеле, село Чукаля, метоха на островния манастир Св. Анастасия и други. Приложени са множество фотоси, чертежи и карти, които онагледяват сполучливо изнесената информация.