Световните либерали се събират в София. Столицата ни ще бъде домакин на конгреса на Либералния интернационал. Той ще се проведе от 30 юни до 3 юли, съобщиха от ДПС .

Над 250 гости от цял свят ще заседават в столичния хотел "Балкан". Те ще очертаят либералната визия за следващите години и ще я опишат в резолюция.

Конгресът ще бъде открит в 13,30 ч. в четвъртък от председателя на Либералния интернационал Хакима ел Хаите, председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и лидера на европейските либерали Илхан Кючюк.

На откриването на мащабния форум ще присъства целият дипломатически корпус в София.

С внушителна делегация украински депутати за конгреса на Либералния интернационал в София пристига вицепремиерът на Украйна Олга Стефанишина. Във форума ще участва и сър Греъм Уотсън, председател на партия АЛДЕ (2011-2015).

Един от акцентите на конгреса ще бъде отличаването на Симеон Сакскобургготски с медала на името на Ханс ван Баален - европеецът с огромни заслуги за развитието и утвърждаването на либералната идея. Евродепутатът от Нидерландия, който бе председател на АЛДЕ, почина миналата година.

Наградата се връчва за изключителен принос в развитието на либерализма. Досега в България носител на отличието е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган.