Магдалена Милтенова-КАП, Йоана Лалова-ЕТК, Йордан Арабаджиев-СМП, Димитър Димитров-КАПБ, Христо Радков-БОШ отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в БТА от 29-и юни 2022 г., излъчена директно в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.





Илиана Беновска: Здравейте, Беновска! Ние тук с вас се поопознахме покрай вашите проблеми. Ще ми позволите ли да направя една бележка? Вие като "скромни моми“ си свивахте полите и винаги заявявахте на пресконференции, че във вашите искания няма политика! Ревизирахте ли този свой възглед сега? Икономиката и политиката, няма да ви обяснявам теорията, са свързани. Вие не може да правите икономика и да развивате вашата дейност, ако нямате корелация с политиката! Моля да ми отговорите на този въпрос, ревизирахте ли този свой възглед? И ще задам и други!



Магдалена Милтенова: Политически искания не сме имали, няма и да имаме! Ако решим да влизаме в политиката – ще си направим партия!



Илиана Беновска: Добре, в такъв случай, ако ще си правите партия, вероятно предстоят парламентарни избори, поредните предсрочни, дали ще поискате под формата на дебат при приключването на това правителство, защо не, един публичен отчет, а не един имейл, който ни беше разпратен, по отношение на политиката на министър-председателя Петков и министъра на транспорта Николай Събев какво се е случвало във вашата сфера? Защото в отчета, който чета, позволете г-жо Милтенова, да зачета кратко – "приоритетите за 2022 е да се поставят основите на работеща транспортна система, която да намали транспортните разходи на предприятията и населението и осигури условия за икономически растеж в страната“. Какво е свършено – "подготвителни действия за отпадане на екостикерите, активен диалог с браншовите организации за таксиметров превоз, товарен превоз, обучителни организации, сдруженията за случаен превоз, общините и мотористите“. Вие къде сте не знам!



Йордан Арабаджиев: Моля Ви, да не го четем!



Илиана Беновска: Моля Ви, слушайте, "срещи с НПО, заинтересовани страни“. Само тогава ще кажа, накрая има един отчет за това какво се е случило с КПП-тата, били са решени на турско, сръбско, румънско, обобщавам, ниво всички проблеми! Отговорете ми и ще задам още един въпрос!



Йордан Арабаджиев: Благодаря Ви! Не бих се затруднил да отговоря на целия отчет. На мен лично ми звучи като едно старо време, когато отчитахме деветата петилетка и някой монтьор или шивачка работеше за десетата вече. Приоритети – да се намалят транспортните разходи на предприятията и населението. Факт, ТОЛ системата го доказва! Тоест наистина има ясно развитие по отношение на основния приоритет на тъй наречения министър Събев да се намалят разходите. Не, не се намаляват! "Да се осигурят условия за икономически растеж в страната“. Никакъв икономически растеж не може да се постигне с такива хора като министри. То го няма!

По отношение на другите Ви въпроси, свързани с активния диалог – не напразно се усмихнах! Да, наистина активен диалог има с мотористите, но само ще напомня на г-н Събев, че например председателят на УС на Съюза на международните превозвачи е председател и на Българската федерация по мотоциклетизъм и той не се е срещал с него! Той обича да се среща с такива организации, които са невидими. Ето, например тук пред Вас стои обединеният транспортен бранш, а в неговия отчет става дума за Сдружение за случаен превоз. Тоест не считам дори да си губя времето да търся истина в този отчет!

А по отношение на граничните пунктове, само да го зачета – "изведени решения за подобряване на граничните преходи, откриване на нови фериботни връзки и възстановяване на денонощния режим на работа на граничните преходи“. Колеги, вземете да му кажете на този министър, че ГКПП-тата работят денонощно. Няма той какво повече да направи в тази посока!

А по отношение на заявките, които чухме още през януари, как ще увеличи пропускателната способност, ами аз ще Ви кажа, че ежедневно получавам обаждания в момента на "Капитан Андреево“ се чака между 48 и 55 часа! А на Видин, на Дунав мост 2 нашите превозвачи са тотално разочаровани, хората напускат, защото не искат да чакат! А в същото време милият министър или кандидат за министър-председател, не знам, то както е тръгнало сигурно той ще бъде сериозна кандидатура за министър-председател ...



Илиана Беновска: За кого говорите?



Йордан Арабаджиев: За Николай Събев! Защото не виждаме по-добра кандидатура от неговата за министър-председател! Както оправи транспорта, така ще оправи и страната! Мога да Ви кажа, че той говори за изграждане на буферни паркинги. Ами това го говорим от 20 години! Той говори за система за управление на опашките, която, забележете, ще струва по 15 евро на всеки превозвач да се запише в тази система. Ами това държавен рекет! И куп други недомислици. Да не говорим, че Бургас-Батуми ро-ро терминала е включен в автомобилния превоз. Тук говорим за едно дълбоко непознаване на материята! И ако мога така да се изразя – въпиюща некомпетентност! Но така или иначе, както е казал българския народ – "на умряло куче нож да не вадим“! Няма да го коментирам повече този отчет!



Илиана Беновска: Последен въпрос, интересувам се като избирател ...



Христо Радков: Г-жо Беновска, да Ви отговоря само за диспута! Както знаете аз имам доста участия по медиите, включително и при Вас и най-големия проблем при моите участия е да ми се намери опонент! Ако ние, хората тук, които идваме от бранша и от практиката, трябва да направим партия, мислите ли, че има кой да излезе на диспут срещу нас?



Илиана Беновска: Позволявате ли ми една реплика, г-н Радков, в името на справедливостта? Министър Николай Събев, г-н Димитров, г-н Петков и мисля г-жа Милтенова са гостували съвместно при мен! Така че не е било, добре, г-жа Милтенова не е!



Магдалена Милтенова: Не, никога не съм гостувала заедно с министър Събев, за другите не мога да кажа!



Илиана Беновска: Добре, но г-н Димитров и г-н Петко Ангелов са били!



Димитър Димитров: Само да кажа, че в понеделник по официален ред през секретарката на министър Събев си записахме среща, която трябваше да се реализира на 27-и този месец, която беше отложена 3-4 часа преди да се проведе! Тоест ние не бягаме от диалог!



Илиана Беновска: Но сте били в съвместен ефир, така ли е? Признайте си!



Димитър Димитров: Да, били сме в съвместен ефир, когато министър Събев встъпи в длъжност, да! Водихме разговори! Аз казах още в самото начало, гледахме коалиционното споразумение и ние тези хора ги очаквахме с надежда. Аз мисля, че бях максимално ясен!



Магдалена Милтенова: Ако позволите аз да Ви отговоря по отношение на приоритетите! Никъде не чух приоритет справяне с нерегламентираните превози на пътници. Явно вече над нерегламентирания превоз на пътници има политически чадър! И той го има от 6 месеца. 6 месеца назад, ако върнем, от момента, в който е встъпило в длъжност сегашното правителство, ние нямаме нито една ефективна мярка за борба с нерегламентирания превоз. Докато беше на длъжност предходния изпълнителен директор г-н Бойко Рановски, към когото уважение и адмирации, защото благодарение на него имаше 60 преписки в прокуратурата за нерегламентираните превози, които за съжаление ние сме алармирали, че и прокуратурата отказва да разгледа, но в последните 3 месеца, откакто ние протестираме и откакто г-н Палагачев е начело на ИА "Автомобилна администрация“, това, което се случва, е проверки и тормоз върху регламентирания превоз на пътници, регламентирания превоз на товари. Никакъв контрол върху нерегламентирания превоз на пътници! Това не го чух нито в отчета, нито в приоритетите на министерството, които Вие прочетохте, нито нищо! Така че някой да отговори сега кой и защо пази нерегламентираните превози на пътници, кой и защо пази сивата икономика и кой и защо иска да унищожи автобусния бранш! Някой да обясни защо Министерството на транспорта и председателят на Комисията по туризъм в Народното събрание прокарват идеята за премахване на чл. 234 от НК! Някой да обясни, защо след като ние години наред се борим срещу нерегламентираните превози, в момента някой иска да ги регистрира, някой иска да ги регламентира и никой не иска да ги контролира! И колко пари от нерегламентираните превози на пътници, и колко комисиони се дават по съответните ведомства!



Илиана Беновска:Може ли да Ви попитам, казах последен въпрос, но ще го запазя за след малко, знаете ли конкретно какво стана с тези проверки срещу "Юнион Ивкони“ и "Груп плюс“?



Магладена Милтенова: Няма информация към днешна дата. Това, което ние сме направили, подали сме сигналите където е необходимо и съответно ще има някакви резултати предполагам, за които ще бъдем уведомени. Но тъй като темата ни е ТОЛ система, колежката правилно прави забележка, просто нека да се върнем към проблема с ТОЛ системата!



Илиана Беновска: Позволете ми, защото мисля, че това е един преломен момент! Какво ще правите със следващите кандидати за власт? Взехте ли си поуки? Когато ви посочват вратата – ще продължавате ли да излизате?



Магдалена Милтенова: Ще им посочим вратата! Кратко и ясно ще Ви отговоря! Следващия път, когато ни посочат вратата, ние няма да излезем! Ще се наложи на тези, които са дошли и смятат, че държавата е тяхна и че институциите са техни – ще се наложи те да си тръгнат! Ние няма да си тръгнем!



Илиана Беновска: Когато ви подадат ръка, макар и под външен натиск на журналистически въпрос, вие ще им подадете ли ръка? Каква гаранция ще поискате, за да подадете своята ръка?



Йоана Лалова: Връщам темата, ако позволите, темата е ТОЛ системата! Говорихме много по темата дали ние имаме политически искания. Нямаме политически искания! Ние не влизаме в политиката! В момента говорим за българските граждани. Ние сме неправителствения сектор, ние сме бизнеса, ние сме българските граждани! И когато темата постоянно се върти около политиката, тя не носи нищо на българския гражданин. Тя не носи нищо и на вас, като физически лица, и на нас, като юридически лица, представители на бизнеса. Изключително важно е да върнем темата и дневния ред на българския гражданин! Защото ние сега говорим, колегата където ги нарича не дипломати, депутати, но то явно всичко вече се разми. Говорим за г-н Събев, който може би е добър управленец, но не и администратор. Говорим за неща, които са неотносими, които в момента, нали, в крайна сметка ние не можем да променим политическото пространство, защото не сме политици.



Илиана Беновска: Г-жо Лалова, Вие сте младо момиче и сте юрист, вероятно тук и от другите има хора, които сме учили така наречената политикономия, икономикс сега наречена, в която много ясно, и ще Ви подаря, ако искате да прочетете, се разисква въпроса за пряката корелация между икономиката и политиката! Политика не се прави без икономика!



Йоана Лалова: Пряка корелация има, но ние говорим за нещо друго днес. Темата на днешната пресконференция и нашите протести 3 месеца е как това се отразява на българския гражданин, икономически как се отразява! И хубаво, че казвате, че съм юрист, да, юрист съм и ТОЛ системата юридически не е издържана. ТОЛ системата и тези компенсаторни такси, за които говорим и вие като журналисти виждате и следите, защото има репортажи, е много по-зле от това! ТОЛ системата е тази корупция, за която г-жа Милтенова говореше! И сега да Ви кажа какво ще стане. Освен че българският гражданин ще обеднее, ние увеличаваме и корупцията. Защото увеличаваме цената, от която се взима и се прибира. Тоест ние, освен че ще обеднеем, ще напълним нечии джобове повече, защото някой не желае да се бори. Нали дойдохме, колегата Димитров каза, дойдохме с едни призиви нулева толерантност към корупцията! Каква нулева толерантност имаме? 3 месеца нас никой не ни чува какво говорим! Г-н Караджов каза, че той "щял да изпие горчивата чаша“! Каква "горчива чаша“, г-н Караджов? "Горчивата чаша“ българският гражданин ще я изпие и я изпи в момента!



Илиана Беновска: Като пеете 3 месеца една и съща песен и никой не ви чува, г-жо Лалова, "като ми пееш Пенке ле“! Защо не запеете друга песен? Защо бягате като "срамежливи девойки“ да кажете истината – това управление не ни чу!? Трябва ли аз, като журналист, да го казвам? Защо правите пресконференция, като продължавате по същия начин? Тропнете по масата!



Йоана Лалова: Ние тропахме по масата, г-жо Беновска! С тропане по масата не се стига до резултати. Явно някой ни чува, защото има образувани досъдебни производства точно поради факта, че не са ни допуснали до протеста. И тези досъдебни производства са образувани под натиска на Европа. Явно, че Европа има желание да ни чуе, но явно, че тук нямаме диалог. Г-н Радков каза, че имаме диалог. Той е много интересен диалог – ние си говорим, те си правят каквото си искат! И в крайна сметка за тези комисиони, за които говорим вече много време и казваме тази истина и я повтаряме нон стоп – някой трябва да направи нещо. И аз връщам отново темата – Вие казахте, че те са си отишли! Къде ги видяхте да са си отишли?



Илиана Беновска: Не съм казала, че са си отишли, казах ...



Йоана Лалова: Казахте "следващите“!



Илиана Беновска: Да, след някой следва друг! Те не са вечни, никой не е вечен!



Йоана Лалова: Все още имаме МС! Все още това, за което г-н Димитров апелира, че този МС може да си измени решението. Напълно допустимо юридически е. И ще има може би МС и другата седмица. Нашият апел е към 1-ви юли, 1-ви юли е петък, крайно необходимо е да има действия сега. И тези действия да са целенасочени, тоест някой да помисли за крайния резултат! За българския гражданин, за нас самите, за нашия хляб и за нашето мляко! И да спрем да увеличаваме парите, които се крадат! Г-н Василев го каза, следващите министри трябва не да го заявяват, а да го спазват. Така че колкото и да спорим по политически теми – няма отношение в момента! Нашите искания, продължавам да твърдя и всички колеги тук са на едно мнение с мен – нямат политическа окраска!



Магдалена Милтенова: Можем да планираме протести тогава, когато видим дали ще има следващ кабинет. В момента няма срещу кого да протестираме, защото виждате какво се случва. А по отношение на това, че казах, че ако решим да влезем в политиката, ще си направим партия – надявам се разбрахте, че това беше шега! Въпреки че го казвам сериозно, защото вече наистина ни е писнало! И сме уморени и изтощени от говорене, от повтаряне на едно и също, което никой не чува! Да, ако за нещо е права г-жа Беновска, права е, че няма кой да чуе! Само че това трябва да бъде сигнал към г-н Кирил Петков, който има амбицията да направи ново правителство в настоящия парламент. Защото, ако това нещо продължи, г-жо Беновска, защото Вашият въпрос беше какво ще правим, ако продължат да не ни чуват, ние ще продължим да протестираме! Само че смятам, че нещата ще отидат вече в доста по-сериозни посоки по отношение на протестите. И ако ние сме били достатъчно интелигентни и възпитани по отношение на колегите от полицията, защото в крайна сметка си даваме ясна сметка, че всяко едно наше действие ще повлияе пряко върху тяхната дейност и работа и те ще бъдат наказани за това, че не са успели да контролират това, което им е възложено и да го изпълнят, ние сме се съобразили по време на тези протести с това, че все пак там има живи хора, с които ние все пак трябва да се съобразим. Видяхте обаче в Англия какво стана преди няколко дни, премиерът Борис Джонсън се наложи да излезе и да каже – съжалявам, но ще трябва да походите пеша! Ами съжалявам, но ако така продължават следващите, които и да са те, ще им се наложи на всички да ходят пеша! Така че това е, което мога да кажа в момента. Никога не сме преставали да бъдем в протестна готовност. Виждате, че и работодателите отмениха своите протести, защото няма правителство в момента. Правителството е в оставка и каквото и да направим ние в момента като протестни действия, едва ли ще има някакъв резултат! За да има някакъв резултат, трябва да излезе българския народ ето там пред МС следващата сряда, когато ще има заседание на МС със сигурност, защото до тогава няма да са приключили процедурите по съставяне на ново правителство, да излезе българския народ да протестира, защото на всички ще ни бъде увеличена цената на стоките, услугите, храните и абсолютно всичко по веригата! Така че това е, което мога да кажа в момента!



Димитър Димитров: По отношение на политиката и икономиката само ще кажа, че г-жа Беновска бърка политика с политици. Защото ние повече от 10 години искаме транспортна политика. Дали ще караме в Европа, в Иран, в Близкия изток – в момента всеки се оправя сам за себе си! Ние транспортна политика, аз мога да говоря за транспорта, ние транспортна политика нямаме! Ние, г-жо Беновска, имаме едни политици, които отиват там за власт и за пари! Изразявам личното си мнение!



Йордан Арабаджиев: Диалогът с това правителство беше точно в такъв порядък – обещания, обещания, обещания! Песента на Тони Димитрова! Нищо друго! Обещаваха ни всичко – не изпълниха нищо!



Беновска пуска на превозвачите "Обещания“ на Тони Димитрова!





Илиана Беновска: Това е поздрав към г-н Арабаджиев – "Обещания“ на Тони Димитрова! Какво ще кажете?



Йордан Арабаджиев: Специално това беше целия ни диалог с правителството и това пеят те!



Илиана Беновска: Успех!





Аз вървя по перона

като бедно сираче,

и си свиркам безгрижно,

а душата ми плаче...



Ще захвърля обувки,

ще изтичам на плажа

и сама на морето

свойта болка ще кажа...







Илиана Беновска: Е, и превозвачите споделиха своята болка сами в БТА!