Министерския съвет прие изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Националния институт по метеорология и хидрология. Целта е привеждане в съответствие на Правилника със Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, обнародван в ДВ, бр. 20 от 11 март 2022 г, съобщават от МС.

С §7 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за водите, обнародван в Държавен вестник, брой 20 от 11 март 2022 г., Националният институт по метеорология и хидрология към министъра на образованието и науката преминава към министъра на околната среда и водите.

С изменението се отразява, че Националният институт по метеорология и хидрология е второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на околната среда и водите. Отразява се, че генералният директор на Националния институт по метеорология и хидрология се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Спазва се общият принцип, че назначенията се осъществяват след провеждане на конкурс. Настоящият текст на чл. 8, ал. 2 предвижда Правилникът за устройство и дейността на Националният институт по метеорология и хидрология да се одобрява предварително от общото събрание на Института.

С проекта на Постановление на Министерския съвет се прави предложение Общото събрание на учените да може да прави предложения до министъра на околната среда и водите за изменение или допълнение на правилника за устройството и дейността на НИМХ. Допълнително се правят предложения, генералният директор да се ползва от правата за съответната академична длъжност, както след освобождаването на генералният директор да има право да заеме предишната си академична длъжност без провеждане на конкурс или избор при условията и по реда на Закона за развитието на академичния състав на Република България.