След като маймунската шарка се превърна в смъртоносна заплаха за хомосексуалистите в Америка и по света, здравните власти на САЩ са препоръчали на гейовете в щата Флорида да си поставят менингококова ваксина, тъй като в страната е регистрирана "една от най-тежките епидемии на менингококова болест сред гей и бисексуални мъже в историята на САЩ“, бактерия, която причинява менингит, пише USA Today.

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) съобщиха, че наскоро във Флорида е имало най-малко 24 случая и седем смъртни случая сред гейове и бисексуални мъже, причинени от бактерията. CDC също така препоръча гейовете и бисексуалните мъже, пътуващи до Флорида, да попитат своя доставчик на здравни услуги за получаване на ваксината.

CDC за първи път предупреди за епидемията през април, припомня изданието.

"Поради огнището във Флорида и броя на "Прайд-събитията“, които се провеждат в целия щат през следващите седмици, е важно гейовете и бисексуалните мъже, които живеят във Флорида, да бъдат ваксинирани, а тези, които пътуват до Флорида, да говорят със своя доставчик на здравни услуги за получаване на ваксина MenACWY“, препоръчва Хосе Ромеро, директор на Националния център за имунизация и респираторни заболявания.

Менингококовата болест се причинява от бактерия и когато лигавицата на главния и гръбначния мозък се зарази, се нарича менингит. Разпространява се чрез дихателни и гърлени секрети като слюнка. CDC обяснява, че въпреки че не е толкова заразен като грипа, той може да се разпространи чрез близък, продължителен контакт, като целувки.

Симптомите включват внезапна висока температура; главоболие; схванат врат; гадене или повръщане; или тъмно лилав обрив, според здравните служители.

CDC казва, че менингококовата болест се лекува с антибиотици, но лечението трябва да започне "колкото е възможно по-рано“, за да се намали рискът от смърт. Други лечения включват подпомагане на дишането, лекарства за лечение на ниско кръвно налягане, операция за отстраняване на мъртва тъкан и грижа за рани за увредена кожа.

Въпреки лечението, приблизително 10 до 15 на 100 души умират от болестта, според CDC, като до 1 от 5 оцелели имат дългосрочни увреждания като увреждане на мозъка, проблеми с нервната система, загуба на крайници и глухота.

Превод и редакция: Иван Христов