Един от основните проблем, който е останал и през тази година, е незаконното изкупуване на цвят. Това каза Владимир Стоянов, председател на сдружение "Българска розова долина“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ за приключилата кампания на розоберите. Той уточни, че наблюдава проблемът поне от 15 години. "И с това институциите не можаха реагират правилно. Имаше проверки, но по пунктовете, които ние сме обявили. Тези, които седят на пътя с бусовете, абсолютно никой не им каза нищо през целия сезон“, подчерта той.

"Нямаше адекватно отношение от гледна точка на НАП и на други институции, които да санкционират тези кешови плащания. Тези бусове не са невидими, те си седят на пътя, там са си, изкупуват. Не е ясно какво купуват, не е ясно къде карат. Този проблем е стар, но смятаме, че догодина вече съвсем ще го регулираме“, обясни Стоянов.

Мирена Георгиева, член на УС, обясни, че през сезона са установили, че проверяващите от НАП идват на пункт, който е обявен. "Примерно ние имаме пункт, който е обявен, че там ще изкупуваме – те идват и проверяват нас. Добре, ние сме изрядни. И когато има кажем, че сме видели на 5-10 км по-надолу незаконен пункт, те казват: "Ние не можем да го проверим. И това, което ние си вадим като извод, е, че може би догодина трябва да опитаме да изпращаме сигнали за конкретни места, на които сме ги видели, с надеждата, че от там ще могат да реагират преди този пункт да изчезне. Става малко една гоненица, но не знаем какво друго можем да направим“, добави Георгиева.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"