"Гарантирането на правото на всяко дете да живее в семейна среда и да има достъп до качествени грижи и услуги според потребностите си са сред основните приоритети на Министерството на труда и социалната политика“. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев по време на откриването на Комплекс за ранно детско развитие, създаден от община Пловдив и Фондация "За нашите деца“, съобщиха от министерството.

"В партньорство с УНИЦЕФ изпълняваме пилотен проект във връзка с прилагането на Европейската гаранция за детето. Той е в подкрепа на децата с увреждания и затруднения в развитието, както и на децата от семейства в уязвимо положение. Усилията ни са насочени към намаляване на детската бедност. Целта ни е в следващите 7-8 години да намалим броя на децата в бедност с 197 000“, посочи заместник-министър Иван Кръстев. "Това може да стане само с промяна на моделите за подкрепа, която децата и семействата получават под формата на финансови средства и социални услуги в общността чрез партньорството между държавата, общините и неправителствените организации“, подчерта той.

Заместник-министър Кръстев посочи, че на последното заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ е одобрена операция "Бъдеще за децата“. Основната й цел е да предостави услуги за ранно детско развитие, които включват семейно консултиране, ранна интервенция за деца с увреждания и затруднения в развитието. Проектът ще се финансира по Програма "Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027 г.)

Той припомни, че в подкрепа на децата и възрастните хора с увреждания през 2022 г. средствата, които държавата осигурява за лични асистенти, са увеличени с 223 млн. лв. Размерът на семейните помощи за деца беше повишен с 25%. “Повишихме със 100 лв. границата за достъп до тази подкрепа, с което дадохме възможност децата, които я получават да се увеличат от 500 000 на 600 000", добави Кръстев.

Той подчерта, че Министерството на труда и социалната политика ще продължи да работи за подобряването на условията на труд в социалните услуги чрез въвеждането на нови стандарти за заплащането на специалистите в сектора и осигуряването на възможности за повишаване на тяхната квалификация и по-добро кариерно развитие.