На 29 юни за деветнадесета поредна година отбелязваме Международния ден на река Дунав. На тази дата през 1994 г. в София е подписана Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. Едва десет години по-късно държавите по дунавското поречие започват отбелязването на Международния ден на река Дунав с различни инициативи, като целта е да се привлече общественото внимание към опазването на втората по дължина река в Европа и значението на ресурсите ѝ.

В Свищов тази година ще се реализира кампания под надслов "Да изчистим Дунав заедно", организирана от Eко Партнърс България и Басейнова дирекция "Дунавски район“, със съдействието на Община Свищов, подкрепата на фондация Waste free oceans и партньорството на Каяк клуб Свищов, съобщават от Общината.

Събитието ще стартира от 17.30 часа в местността Паметниците, край Свищов и ще бъде своеобразен фестивал с най-различни активности, сред които – почистване на редица локации по брега на Дунав, провеждане на образователни и информативни дейности за ползата от разделното събиране на отпадъци като начин да опазваме природата чиста, каране на каяци и… летене с балон. За да се включат в томболата за полет с балон, участниците трябва да носят минимум 1 кг. разделно събрани пластмасови бутилки от напитки, а 45-ма от тях ще имат възможността да видят Дунавския бряг от въздуха.

Ето и програмата за деня:

17:30-18:00 – посрещане на посетителите, приемане на отпадъците, томбола за полет с балон;

18:00-18:30 - почистване на местността;

18:30-19:30 – образователни игри и дейности с малки и големи;

18:30-20:00 – паралелно с горните дейности полет с балон по график с късметлиите;

19:00-20:00 – кръгчета с каяк близо до брега за желаещите;

20:00-21:00 – спускане с каяк от брега при "Паметниците“ до о-в Вардим, излизане от вода при с. Вардим. Организиран транспорт за връщане от с. Вардим до "Паметниците“ или гр. Свищов. *Необходимо е предварително записване. Напишете съобщение до страницата на Еко Партнърс - https://www.facebook.com/events/746411919804438/?ref=newsfeed