Докато чакаха пристигането на президента на САЩ Джо Байдън и други световни лидери на високо охраняваното място на срещата на върха на НАТО в покрайнините на Мадрид във вторник, международни служители и журналисти са били шокирани да открият "Руска салата“ най-отгоре в менюто на тамошния ресторант, съобщава Reuters.

Меланжът от грах, картофи, моркови и майонеза е основен елемент в менютата на испанските ресторанти, но преди срещата на върха, на която се очаква Русия да бъде определена официално като заплаха за сигурността в новата Стратегическа концепция на Алианса заради нахлуването й в Украйна, присъствието й в менюто предизвика ужас.

"Руска салата на среща на върха на НАТО? Малко съм изненадан от този избор на ястие“, каза журналистът Иняки Лопес пред испанската медия La Sexta.

Атрактивно високото съдържание на въглехидрати в ястието обаче изглежда е надделяло над "съмнителното“ му име и според съобщенията то е разпродадено за часове, посочва агенцията.

По-дипломатична мисъл обаче е била вложена в менюто, поднесено на гостуващи министри на отбраната и външни министри на банкет в бароковия дворец Санта Крус в Централен Мадрид във вторник вечерта.

Хосе Андрес, испанският готвач, участващ в поредицата на Netflix Chef's Table, който координира храненето, сервира класическата тапа, но добави "доматени кнедли“ и я прекръсти на "украинска салата“, както вече е направил в своите ресторанти в Испания.

Превод и редакция: Иван Христов