След провело се вчера заседание на Европейския съвет на ЕС е била възприета крайната позиция по предложението Fit for 55 от юли миналата година. Според ЕС това ще даде възможност на Европейския съюз да намали нетните си емисии на парникови газове с най-малко 55% до 2030 година в сравнение с нивата от 1990 и да постигне климатична неутралност през 2050 г.

По отношение на новите леки и лекотоварни автомобили, крайното решение на съвета по отношение на CO2 емисиите е да повиши целите за намаляване на емисиите на CO2 от нови автомобили и нови микробуси до 2030 година на 55% за леките автомобили на 50% при вановете. 100% намаляване на CO2 емисиите е гласувано за цел през 2035 година, както за леките, така и за лекотоварните автомобили.

От Европейския съвет коментират изключително неясно какви са плановете по отношение на зарядната инфраструктура при електромобилите, като анонсират че възможността за зареждане на автомобилите на територията на страните членки ще бъде осигурена чрез съответното преразглеждане на внедряването на инфраструктура за алтернативни горива (AFIR).

През 2026 година, Европейският съвет ще направи оценка на прогреса към постигането на целите по намалението от 100% на емисиите и ще преразгледа тези цели на базата на актуалното развитие на технологиите, в това число и PHEV зареждаемите хибридни такива.

От 2030 година ще бъдат преустановени и всички програми за подпомагане на покупката на 100% електрически и нискоемисионни автомобили.