Основното предизвикателство пред ЕС през следващите месеци ще бъде да защити собственото си население от последиците от санкциите срещу Русия, а това ще изисква огромни усилия. Това заяви белгийският премиер Александър Де Кроо, изказвайки се в сряда на Обществения форум на НАТО в кулоарите на срещата на върха на Алианса. Де Кроо активно подкрепи възможно най-широките доставки на оръжия за Украйна, за да се осигури "резултатът, който Запада иска“ - военна победа за Киев, предава ТАСС.

"Вече имахме възможността да говорим с президента [на Украйна Владимир] Зеленски. Много е важно да продължим да разговаряме с него, като подчертаваме, че войната може да бъде спечелена само на бойното поле и трябва да продължим да подкрепяме президента Зеленски и населението на Украйна, така че да спечелят на бойното поле“, заяви министър-председателят при пристигането си на срещата.

По-късно, по време на дискусия на форума, белгийският политик разви идеята си: "Украйна трябва да спечели войната. Друг е въпросът как да се направи това. Може да отнеме много време“.

"Има различни начини за прекратяване на войната. Възможно е да се преговаря. Но не в сегашните условия, трудно е да се преговаря със стената. След това следват икономическите санкции. Те отнемат време, нараняват руската страна, но те ще навредят и на ЕС. Трябва да разберете, че можем да водим външна политика и да се занимаваме с геополитика, стига да имаме подкрепата на нашето население. И основното предизвикателство пред ЕС през следващите месеци ще бъде да защити населението си от последствията от случващото се. А това ще изисква огромни усилия и огромна координация от всички нас“, каза той.

"Доставянето на оръжия и оборудване на Украйна е единственият начин да постигнем желания резултат. И трябва драстично да увеличим подкрепата си“, добави той.

Както се очаква, срещата на върха на НАТО ще приеме широка програма за подкрепа на Украйна, включително дългосрочна програма за пълно превъоръжаване на нейните въоръжени сили с оръжия по стандартите на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов