В хода на полицейска акция във военновъздушна база, в която се съхранява част от ядрения арсенал на САЩ в Европа, е открита нелегална фабрика за производство на наркотика екстази, пише The Guardian, като се позовава на съобщение от местните власти.



В рамките на акцията са арестувани двама заподозрени, които не са военнослужещи, разкри говорител на прокуратурата в белгийската провинция Лимбург.

Базата Клайне-Брогел (Kleine-Brogel) в североизточна Белгия е най-известна със съхраняване на склад от ядрени оръжия на САЩ.

Белгийските служители са дискретни относно ядреното оръжие на обекта, след като накратко потвърдиха ролята му през 80-те години на миналия век, но през 2019 г. депутат от Зелените каза пред парламента, че американските сили държат там от 10 до 20 бойни глави.

Прокурорите съобщиха, че местната полиция е открила лабораторията за наркотици на военна земя на 22 юни и че тя е била демонтирана от специализирани федерални офицери.

Установено е, че лабораторията произвежда MDMA, синтетичен наркотик за развлечение, най-популярен като екстази.

Военновъздушната база Клайне-Брогел често е мишена на белгийски демонстрации срещу ядрените оръжия и НАТО. Намира се в селски район между пристанищния град Антверпен и границата с индустриалния център на Германия - Рур, район, осеян с лаборатории и скривалища, използвани от международни наркогрупи.

Превод и редакция: Иван Христов