Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка" в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ. Непознатата архитектурна модерност" — копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство" и РЦСИ “Топлоцентрала", която може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията “Бял куб" на най-новото мултифункционално арт пространство на София, съобщиха организаторите.

Основна цел на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е да представи чрез 6 различни по типология и местоположение сгради и пространства българската архитектура след Втората световна война. Разгледана е цялостната концептуална свързаност в модерната архитектура и свързаността на всички нива на архитектурния продукт: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Един от избраните обекти е пешеходната зона в град Шумен заедно с Паметника “Създатели на българската държава" и пешеходния подход към него. За изложбата арх. Лиляна Тодорова и колегите й от “Ново архитектурно наследство" правят архивно проучване, анализ и представяне на най-характерните архитектурни решения и детайли на пешеходната зона и Паметника. Проучването стъпва на информация, предоставена от Община Шумен, ДА Архиви, Информационния център към Паметник “Създатели на българската държава" и Даниела Иванова, която дава материали за работата на арх. Иво Петров.

Изложбата “ТОТАЛПРОЕКТ" се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е в пряка връзка с отбелязване на 15-годишнината от приемането на България в Европейския съюз. Проектът е посветен на необходимостта от оценка и развитие на споделеното ни европейско архитектурно наследство и цели да покаже още една от възможните перспективи към европейската архитектура на ХХ век. Като демонстрира тези различни нива на свързаност, изложбата показва как архитектурата може да бъде мислена като цялостно пространствено и визуално преживяване. И как всички елементи в градската среда заедно сглобяват идеалния град на следвоенната модерност.



Официалното откриване на изложбата е на 29.06 от 19:00 в РЦСИ “Топлоцентралата". Предвидени са поредица съпътстващи събития и дискусии, както и една специална вечер, посветена на пешеходната зона на град Шумен, на нейните архитекти-проектанти, както и на Паметника “Създатели на българската държава".