С избрани творби Националната гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа“ представя пълния учебен цикъл в трите специалности – "Художествена дърворезба“, "Интериорен дизайн“ и "Иконопис“. Традиционната годишна изложба, която е представителна за училището, ще бъде експонирана в галерия "Академия“ в НХА, съобщиха организаторите.

Експозицията събира на едно място работи на ученици от 8 до 12 клас. Изложените дипломни работи на Випуск 2021 и 2022 ще допълнят представата за цялостния процес на обучение – от създаването на проекта до изпълнението му в материал. Икони, пластики от дърво, резбовани пана, проекти за интериорен дизайн и мебели уникати обхваща експозицията, която ще бъде открита на 29 юни 2022 г. от 18:00 часа. Посетителите ще се запознаят с професионалната подготовка и специалностите в училището, което е единственият на Балканите реален съвременен продължител на Българската възрожденска школа, съхранявайки и успешно развивайки традициите на Тревненската иконописна и дърворезбарска школа.



Национална гимназия за приложни изкуства "Тревненска школа“ – Трявна е държавен културен институт към Министерството на културата. Училището съхранява и развива традициите на Тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа, като дава професионална подготовка на ученици от цялата страна в три специалности: "Художествена дърворезба“, "Интериорен дизайн“ и "Иконопис“.



Целите и задачите на обучение в училището не са просто овладяване на минимум от професионални знания и умения за получаване на професионална квалификация и упражняване на дадена професия, а полагане на основа на професионална култура, върху която се осъществява и по-нататъшното развитие на ученика в съответната област в цялостната система на художественото и хуманитарно образование.



Творческата и изследователска дейност в училището е заложена нормативно в специалната подготовка като задължителна в учебния план и има определящо значение. Получаваната в училището професионална подготовка дава възможност за директна реализация на пазара на труда както в сферата на изкуството, така и в културните и творческите индустрии.



Освен в рамките на учебните програми по съответните специалности училището развива широкоспектърна извънкласна и извънучилищна дейност, чрез която се търси разширяване на подготовката на учениците в редица области на съвременната култура.



Гимназията разполага с отлична материална и техническа база. Това дава възможност за обучение с най-съвременните за момента технологии в областта на 3D-моделирането, в това число CNC машини, лазерен скенер, кътер и гравир, както и дигитална арт лаборатория, оборудвана с 3D-принтери.



НГПИ ,,Тревненска школа'' е иновативно училище от учебната 2017/2018 година и работи по системата на проектно-базираното обучение, насърчаващо интердисциплинарния подход, екипната работа, креативността и творчеството. Училището разполага с обширни ателиета, работилници и кабинети, модерно оборудвани класни стаи, уникална библиотека, художествена галерия, арт магазин, както и собствено общежитие.