На днешния Петровден - район "Изгрев“ ще отбележи за втора година своя празник. Събитието ще започне в 18.00 часа на откритата сцена в парк "Тинтява“ (градинката при КАТ), съобщиха организаторите.

Петровден не е избран случайно – началото на заселването в района дават последователите на Петър Дънов, които се заселват на Баучеровите поляни в началото на 20-и век. Негови последователи ще се включат в специалната програма с изпълнение на цигулка. Музикални и танцови умения ще покажат талантливи ученици от 11. ОУ "Свети Пимен Зографски“, 119. СУ "Акад. Михаил Арнаудов“, СПГЕ "Джон Атанасов“ и СПГ "Княгиня Евдокия“.

Читалищата в района също ще се включат в честванията. Народно читалище "Николай Хайтов“ ще зарадва публиката с изпълнения на оркестър "Шопчета-Бобчета“, Хор за автентичен фолклор "От извора“ и с авторско вокално изпълнение на “Драмеди бенд". Народно читалище "Добри Чинтулов“ ще даде старт на тържеството, като демонстрира майсторство в свиренето на гайди, а след това ще зарадва жителите и гостите на района с танцови изпълнения на модерен балет и зумба.

На сцената ще се качат още музикални и танцови формации от района или развиващи творческа дейност в “Изгрев" – балетна школа “2 Dance", клуб за български народни танци "Body Folk", представителен фолклорен ансамбъл "Шевица“ и трио “Вива".

Специални гости на събитието ще бъдат Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев и певицата Джина Иванова от "Трамвай №5“.

Събитието се реализира с подкрепата на Столична община - Календара на културните събития на София.