Градската художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, получи ценно дарение от един от най-ценените български художници на нашето време - Милко Божков. Свързаният с Варна артист дари на големия художествен музей на морския град своя картина от изключително успешния си проект с поета Борис Христов - “Салонът на природата".

Дарението представя изкуствоведът Румен Серафимов:

“Изложбата "Салонът на природата“ с картини на Милко Божков и с текстове на Борис Христов през май беше изключително културно събитие. Двамата големи творци в съвременната българска култура не скриха радостта и удовлетворението си от начина, по който е представена изложбата, от предоставеното им пространство, от многолюдното, сърдечно и професионално откриване, от живия интерес на публиката, от отношението на Варненската галерия към тях и изкуството им. Няколко дена след откриването Милко Божков съобщи на професионалния екип решението си да дари на галерията най-мащабната като формат картина от изложбата

(200х300 см). В голямото черно пространство на тази творба, изградено с богати и разнообразни пластически жестове и линеарни намеси върху повърхността, е обособена енигматична зона, в която просветват и звучат по-интензивни цветове – като спасителен остров на духа, като светла надежда в безкрайния мрак, като жива, топла и хуманна обител на душите.

До тази абстрактно - символична зона е изписано четиристишието на Борис Христов – както винаги мъдро, поетично, философско, изящно и дълбоко.

Дарението на Милко Божков е безценно за колекцията на Варненската галерия, която не притежава много негови творби. В постоянната експозиция са показани няколко великолепни картини като несравнимата "Не тъгувай“ от 1982 г., голямо форматната "Реплика по Микеланджело" от

1984 г. – и двете от ранния му период с драматичен и философски метафоризъм, с богато моделирани живописни повърхности в информален дух.

От този период е и особено ценната пространствена творба "Картината“ от 1985 г.( в която с женски торс участва и Ванко Урумов). Това е първата официално показана в изложба художествена инсталация в нашето съвременно изкуство. Тя е също дарение от Милко Божков. В експозицията е представено и прекрасното абстрактно платно от по-късен стилов период "Лунни проблясъци“ от 2007 г.

Новото дарение на големия български художник много скоро ще заеме мястото си в постоянната експозиция на Варненската галерия и ние сме особено щастливи и горди да оповестим този факт с цялата огромна благодарност и признателност към Милко Божков за неговия високоблагороден жест."

Градска художествена галерия "Борис Георгиев“ – Варна, Варна, ул. "Любен Каравелов“ 1