Ученици от цяла България мериха сили и знания в националното състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации", съобщиха от МВР.

В първия ден от надпреварата децата решаваха тест с въпроси от учебния материал, свързан със защита при бедствия, през втория - приложиха наученото и на практика. Демонстрациите в състезанието се проведоха на открито в градски парк "Асеневци“ във Велико Търново.

Учениците трябваше да преминат през симулационна стая, в която да покажат реакция и съобразителност при земетресение, да действат като отбор при наводнение - с оказване на помощ във вода. Друга част от изпитанията бяха определяне на точния размер и поставяне на детски и граждански противогаз, как се херметизират врати, прозорци и отдушници при химическа атака, както и познания за защита на хранителни продукти от радиоактивно замърсяване. Всички 112 деца се забавляваха и показаха завидна отговорност и дисциплина.

Огнеборците от РДПБЗН - Велико Търново като домакини подпомагаха участието на учениците и осигуряваха всичко необходимо за изпитанията им на терен.

При изключително напрегната конкуренция златните медали заслужено спечели представителният отбор на област Велико Търново. Сребърното второ място завоюваха учениците на област Пазарджик. Трети на стълбичката се качиха децата от област Габрово.

Всички участници в надпреварата получиха сертификати за участие, а победителите - предметни награди, осигурени от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението“ и Българския червен кръст.