Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение спрямо мъж и жена, обвинени в разпространение на наркотични вещества. Първоначалното им задържане под стража е било определено от Варненския окръжен съд, но Стефан П. и Божидара Б. го обжалват пред настоящата инстанция. 37-годишният мъж и 40-годишната жена, заедно с още 6 души са привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на сектора за Борба с организираната престъпност. В рамките на разследването от различни адреси са иззети множество различни по вид наркотични вещества и са разпитани свидетели.



Адвокатът на мъжа не оспори съпричастността му към престъплението. Съдействието на подзащитния му на разследването обаче показва, че той нито ще се укрие, нито ще извърши престъпление. Представителят на Апелативната прокуратура възрази с довода, че естеството на деянието предполага риск от извършване на закононарушение. Домашен арест не би бил ефективен, защото лица с подобни деяния осъществяват дейността от домовете си.



Защитата на Божидара Б. също не отрече извършването на вмененото й във вина деяние, но постави под съмнение възможността тя да се укрие или извърши престъпление. Жената е с необременено съдебно минало, няма криминални регистрации, грижи се за болната си майка. Прокурорът настоя тя да остане в ареста. Опасността от укриване се аргументира с характера на престъпната дейност и свидетелски показания в тази насока.

Апелативният съд взе предвид, че двамата са обвинени за тежко умишлено престъпление, което законът наказва с лишаване от свобода. Въззивният съдебен състав определи като правилен извода на първостепенния съд за наличие на обосновано предположение за съпричастността на Стефан и Божидара към престъпната дейност. В подкрепа на това са събрани достатъчно доказателства.

За наличието на реален риск от извършване на престъпление се съди от вида и количеството иззети вещества, начина на разпространение и данните, че инкриминираната деятелност не е еднократен акт, а се е развивала в продължителен период. Съдът акцентира и на високата обществена опасност на извършеното.

По отношение на жената апелативната инстанция отчете водещата й роля в разпространението на забранени субстанции и привличането на други лица. Няма значими социални или здравни причини, които да налагат по-лека мярка за неотклонение.

Определенията, с които Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Божидара Б. и Стефан П., не подлежат на обжалване.