В последно време много хора решиха, че чрез агресия могат да направят политическа кариера, а сега се учудват защо тя се обръща срещу тях Това каза психологът Иван Игов в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Според него най-голямата криза в момента е кризата на ценности, защото социалната фрустрация, в която са изпаднали хората, трудно може да бъде преодоляна. "Липсата на истински лидери е част от причините довели до кризите в страната“, заяви той.

Игов уточни, че политическите психолози по света наблюдават публичните изяви на хората, които ще бъдат избирани, а след това предлагат техни профили и идеи, като по-този начин могат да се предвидят едни или други бъдещи действия. "За съжаление, у нас тези неща не влияят на общественото мнение“, посочи психологът. "Ние се плъзгаме по повърхността, гледаме човекът колко е усмихнат, каква му е дипломата, какви качества има, хубав ли е, грозен ли е, а това, че ни гледа и ни лъже в очите, не ни пречи да гласуваме за подобни хора, очаквайки сякаш след това те да престанат да го правят. Но те не престават и така кръгът се затваря“, обясни той.

Според него многото агресия във всичките й форми– вербална, невербална, включително и физическа, която през последните две години се е стоварила в цялото ни общество, е причината хората да не могат да си говорят нормално, което рефлектира и в политическото говорене.

"Освен взаимни обвинения, обиди, клевети, откровени лъжи, сякаш друго нормално не чуваме. Върху общественото мнение влияе начинът, по който един политик се държи и в личния си живот. А пък нашите политици просто се оплакват: "Вие защо ми се ровите в мръсните ризи?“.След като си станал политик и си влязъл в публичното пространство, какво очакваш да ти се случи? Така че все още за съжаление нямаме това, което по света се нарича политическа класа – хора, които може би от деца са показали, че имат лидерски качества, които могат да бъдат лидери от училище, след това през университета, след това да навлязат в политиката и да го правят с нормални човешки средства, а не с номера и манипулации, които виждаме в момента“, подчерта още Иван Игов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".