В момента се намираме на върха на диагностичните възможности на вирусологията. Разполагаме с най-съвременното оборудване и отлично подготвени специалисти. Лабораторията по вирусология на Военномедицинска академия (ВМА) е доказала своето голямо значение не само за военномедицинската система, но и в национален мащаб и то в условията на пандемия от COVID-19.

Това заяви полк. доц. Иван Попиванов, заместник-началник на ВМА, при тържественото освещаване на изцяло реновираната лаборатория, съобщиха от лечебното заведение.

Изключително сме радостни, защото Вирусологичната лаборатория не е ремонтирана от нейното създаване през 60-те години на миналия век. Сега условията са перфектни, а и благодарение на високия клас апаратура, можем да разгърнем нашите възможности максимално, коментира от своя страна и полк. доц. Методи Кунчев, началник на звеното.

В лабораторията годишно вече се извършват над 100 000 изследвания на повече от 70 000 пациенти.

От началото на пандемията нашият екип е изработил хиляди PCR-и за диагностика на коронавирусна инфекция. Ние бяхме втората лаборатория, след Националния център за заразни и паразитни болести, която правеше тазива тестове. Оттук преминаха на обучение и много колеги от другите лаборатории, разкрити впоследствие. Към момента разполагаме общо с четири PCR-апарата, които дават готови резултатите съответно за 2 часа, 1 час и 15 минути. Експресните проби извършваме при спешни случаи, спешни операции, при различни инциденти, катастрофи, при трансплантации. За стандартен работен ден на лабораторията можем да изработим около 600 теста, правили сме и по 700, когато се е налагало, изтъкна доц. Кунчев.

Апаратурата не е от затворен тип, т.е. може да се използва и за други патогени – Цитомегаловирус, Епщайн-Бар вирус, Q-треска, човешки папиломен вирус (HPV).

Обемът на изследванията в лабораторията включва и още: HIV 1 и 2; вирусни хепатити (Хепатит А, В, С, Д, Е); остри вирусни респираторни заболявания и атипични пневмонии (Грип А, В, С, Адено вирус, Хламидия и Микоплазма пнеумоние и други); ентеровируси; херпесни вируси (Херпес симплекс - тип 1 и 2, Херпес Зостер); хламидийни инфекции (Хламидия Трахоматис); рикетсии (Марсилска треска); морбили, рубеола, епидемичен паротит, човешки полиомни вируси BK (BKV), JV (JCV), KI (KIV).

Към лабораторията вече има и обособена специална учебна зала, в която ще се провеждат освен редовните рапорти, и обученията на лекари, специализанти, студенти и професионалисти по здравни грижи от медицинските колежи и университети.