Има неща, които Себастиан Фетел вече няма да изпита. Като световна титла с Ферари, например. Но пък е похвален от Стефано Доменикали за неговия ангажимент към повече устойчивост и опазване на околната среда. И че вижда сериозни несъответствия като дилемата екологична или космополитна Формула 1.

Още един проблем за немския пилот – дали ще има друго домашно състезание? Тъй като календарът на най-добрия клас моторни спортове се разраства, географското покритие на царицата на моторните спортове се разширява, например отново в Южна Африка през 2023 г. за първи път от 1993 година насам. А Нюрбургринг или Хокенхаймринг все още не са в календара.

"Би било чудесно, ако Германия отново е във Формула 1, но имам сериозни съмнения“ - каза наскоро Фетел - "Нямам представа дали ГП на Германия ще се върне в календара навреме за мен“, каза четирикратният световен шампион, който през юли ще навърши 35 години и в момента обмисля дали да прекрати кариерата си или да продължи да кара и эпрез 2023 г. Съвсем наскоро се проведе състезание на германска земя през 2020 г. в първия сезон на коронакризатa и Нюрбургринг спонтанно се намеси.

Но времената, когато Формула 1 караше и на двете писти всеки сезон, отдавна отминаха. През 2015 г. за първи път от 55 години изобщо нямаше ГП на Германия, а през 2017, 2021 и 2022 г. също липсва германско състезание в календара. И това вероятно ще остане така за момента.

"Ако погледнете другите места, където се състезава Формула 1, Германия просто не може да плати толкова пари за Гран при“ - каза Фетел - "Но други писти също имат този проблем, другите региони в Европа също изпитват затруднения“ - продължи Фетел - "Дори традиционна надпревара като Монако вече не е недосегаема, нито Спа. Цялото нещо става все повече и повече насочено към парите.Просто е жалко да нямаме Германия повече с нас, би било тъжно да загубим още Белгия или Испания, напоследък много се говори за това. Ако тези страни вече не могат да плащат високите такси, те ще излязат от календара. И това би било жалко.“

Вместо това Формула 1 преживява бум в САЩ благодарение на документалния филм на Netflix "Drive to Survive“, като там ще се проведат три състезания през 2023 г. Противоречиви домакини като Катар и Саудитска Арабия хвърлят тонове пари за да станат неразделна част от календара – предлагат спокойна атмосфера и взаимозаменяемо местоположение, но има и оправдани критични въпроси за нарушения на правата на човека и очевиден двоен стандарт.

Проблемът в Германия не е липсата на интерес от страна на организаторите, а финансовата страна. Няма държавно финансиране, което също така е и нереалистично. Операторите на хокенхаймринг биха могли да бъдат доволни, ако достигнат нулата поради високите входни такси през последните години. Както "Шпигел" съобщи миналия септември, се твърди, че таксите са за десетки милиони, но трудно могат да бъдат компенсирани с мърчандайзинг и билети.

Твърди се, че операторите са говорили с организаторите на Формула 1 относно споделянето на риска. Това означава че минусите трябва да поемат последните. Дори отговорните за Нюрбургринг не можаха да се справят с икономическите условия. Изводът беше, че не се постига нужното споразумение между страните.

"В момента няма текущи преговори, но все още има основна воля и желание за Гран При на Германия във Формула 1“ - каза Йорн Теске, управляващ директор на Hockenheimring GmbH - "Формула 1 приляга на Германия не само поради своята история, но и защото имаме изключителни състезателни писти за формата и широка фенска база, която се идентифицира с моторните спортове, серията, пилотите и марките“.

Говорителят на Nürburgring-Press Александър Герхард също сподели - "Немските фенове на Формула 1 заслужават да изживеят Гран при на живо на домашна писта. Една надежда за това е планираното навлизане на Porsche и Audi във Ф1. Напълно възможно е това да наложи връщане в календара на Нюрбургринг или Хокенхайм. Двамата автомобилни производители искат да се включат през 2026 г. Но това всъщност ще е твърде късно за Фетел...

Специално за auto-press.net от Андреас Райнерс, Global Press, Гросгерау, Германия