***

София.

Държавният глава Румен Радев ще започне консултации с представители на парламентарните групи от 47-ото Народно събрание за връчване на мандат за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

От 9.00 часа – с представители на парламентарната група на "Има такъв народ";



От 10.15 часа – с представители на парламентарната група на "Демократична България“;

От 11.30 часа – с представители на парламентарната група на ПП "Възраждане".

***

София.

От 9.30 часа в централата на КНСБ на пл. "Македония" 1, зала Европа Институтът за социални и синдикални изследвания (ИССИ) към КНСБ със съдействието на Фондация Фридрих Еберет България организират утре, 28 юни, Първа годишна конференция на ИССИ "Труд, жизнен стандарт и социална стратификация: Тенденции и предизвикателства".

***

София.

От 10.00 до 11.00 ч. българско време (09:00 – 10:00 CET) ще се проведе хибридно събитие на тема “Равен достъп до здравеопазване“*, организиран от Групата по интереси за достъп до качествено здравеопазване на членовете на Европейския парламент. Дискусията ще се проведе в хибридно – присъствено и онлайн. За да се присъедините онлайн, нужно е да се регистрирате на следния линк: https://form.jotform.com/221711933111342.

***

София.

От 11.00 часа на езерото Панчарево Софийската опера и балет ще проведат пресконференция, посветена на Летните фестивали.

***

София.

От 11.00 часа Народното събрание ще заседава извънредно. В дневния ред са включени обсъждането на второ четене на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.

***

София.

От 11.30 часа ще се проведе онлайн информационен ден по проект BG16RFOP002-1.016-0015-C02 "Повишаване на иновационната активност на ИНДУСТРИАЛЕН КЛЪСТЕР ПОДЗЕМНА ИНФРАСТРУКТУРА чрез създаване на център за развойно-експериментална дейност и разработване на продуктова иновация"

***

София.

От 12.00 часа в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при входа откъм Кравай ще бъде открита фотоизложбата "ВИТОША – ПЛАНИНАТА, КОЯТО ДАВА ЖИВОТ“. Фотоизложбата е организирана от София – европейска столица на спорта, Природен парк Витоша и Столична община.

***

София.

От 12.00 часа в Зала 1 на Столична община, ул. "Московска 33“, на брифинг, на който общински съветници, участвали в изготвянето на нова тарифна политика на София, ще дадат повече подробности относно предложената Наредба.

***

София.

От 18.30 часа в Ателие "Пластелин“ в София на ул. "Цар Симеон“ № 48 ще бъде открита изложбата "Живот на ръба“. на фотографа Антон Даскалов По време на изложбата ще се осъществи благотворителна кампания в подкрепа на “Розовата къща" – ниско прагов център за хора със зависимости.

***

Бургас.

От 18.00 часа в Международния конгресен център ще се проведе церемонията по награждаването на участниците в Деветия международен литературен младежки конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, с тема през настоящата година: "Необикновени постъпки на обикновени хора“, провокирала сърцата и умовете на 170 участници от 9 държави.

***

Варна.

От 10.00 часа в Зала Варна ще се проведе встъпителна пресконферения по повод стартиране предоставянето от АЛЕН МАК МЕД ООД на интегрирани здравно-социални услуги в "Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ и "Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ по Проект № BG05M9OP001-2.090-0013-C01 "Разкриване и предоставяне на интегрираните здравно-социални услуги "Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ и "Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“ на територията на община Варна“ по процедура BG05M9OP001-2.090 "Нова дългосрочна грижа за възрастните и хората с увреждания – Етап 2 – предоставяне на новите услуги“, Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

***

Пловдив.

От 12.00 часа в Регионален етнографски музей – Пловдив ще се състои откриването на ХІV-то издание на Седмицата на традиционните занаяти. След двугодишно прекъсване поради пандемията, възрожденският двор на музея пак ще се изпъстри с цветове и оживи с глъч и песни, а майсторите на старите занаяти отново ще бъдат наши гости.

***

Пловдив.

От 19.00 часа в Народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив, ул. "Авксентий Велешки'' № 17, “Младежко сдружение-България" в партньорство със Народната библиотека организират камерен концерт с премиерни изпълнения.

***

Сливен.

От 11.00 часа в зала № 105 ще се проведе пресконференция на председателя ОбС Димитър Митев по повод предстоящата сесия на местния парламент.

***

Стара Загора.

От 11.00 часа в Тракийският съюз на зърнопроизводителите Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) ще открие официално жътвената кампания

***

Стара Загора.

От 13.00 часа в пресклуба на БТА ще се проведе пресконференция на председателят на ПП "АБВ" Румен Петков и Изпълнителното бюро на партията. Темата е: Актуална политическа обстановка

***

Стара Загора.

От 11:30 часа, в офиса на партия ГЕРБ в Стара Загора ще се проведе пресконференция по повод предстоящата сесия на Общинския съвет.

***

Търговище.

От 11.00 часа, в Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства на бул. "Александър Стамболийски" № 23 в Търговище ще се проведе начална пресконференция по проект № BG05M9OP001-2.019-0034-С01 "Готови за света“. Той се реализира по ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

***

Шумен.

От 17.00 часа в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров“ (фоайе – 2 етаж) ще стартира Информационен форум "Бавария – България: бизнес възможности и перспективи“.