Отношението ни към лъжата, двойните стандарти и премълчаването са трите основополагащи въпроса, на които светът трябва да си отговори утре. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков, които участва в конференция на тема: “На следващия ден", с фокус върху събитията в глобален мащаб, организирана от Фондация "Фридрих Еберт" - България, съобщиха от ПП АБВ. Той отбеляза, че лъжата днес е аргумент за вземане на стратегически решения – похват, който няма да доведе до положителни промени. Като пример Петков посочи събитията в Ирак от началото на 2003 година, които бяха предшествани от лъжата, че нахлуването в арабската държава е заради наличие на химически оръжия там. Лъжа, останала ненаказана и превърнала се в основен инструмент в налагането на определени действия като задължителни, каза още той.

Румен Петков подчерта наличието на двойни стандарти в световен мащаб – сходни иначе действия, но оценявани различно, в зависимост от съответния интерес. Двойните стандарти са част от нашето всекидневие през последните 30-ина години и се възприемат като даденост, коментира той.

Премълчаването също е възприето като норма на поведение, каза председателят на АБВ. Пример в случая е Афганистан и огромното количество оръжие, което остана безстопанствено. "Ние от три години възприемаме като норма на поведение в медиите да казваме – тези, които защитават дадена позиция, не бива да бъдат допускани“, отбеляза Петков и даде пример с COVID пандемията и поляризацията на експертните становища по въпроса с ваксините. Търсенето на отговори не е противопоставяне, а израз на здрав разум, подчерта той. Когато противниците на дадено становище биват заклеймявани, забранявани и наказвани, светът се връща в мрачни времена десетилетия назад, коментира още Румен Петков. В заключение той отбеляза, че днес в условията на конфликта Русия – Украйна международното право е грубо погазено и е задължително да се търси отговор на въпроса – кой е потърпевш – санкциониращите или санкциониращите.

В рамките на форума д-р Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, отбеляза, че както и когато завърши войната в Украйна, ние ще бъдем изправени пред дълбоко и дългосрочно конфронтиран свят. Той прогнозира, че след войната ще има вероятно нефункционираща система на международните институции и международното право. Сигурно войната в Украйна е преломният момент в развитието на света през последните десетилетия, коментира д-р Кючуков. Според него международните институции и международното право постепенно губят позиции, като същевременно отсъства механизъм за нови системи. Отсъства стремеж към съгласие, а дори и желание и готовност за диалог, каза Кючуков.По думите му докато САЩ и Русия водят надпревара помежду си, то Китай е заела водеща позиция.

Конференцията на тема: “На следващия ден" бе открита от директора на Фондация “Фридрих Еберт" Жак Папаро. Сред участниците в събитието бяха изтъкнати експерти, като доц. Искра Баева, доц. Елизабет Йонева – зам.-декан на факултет "Международна икономика и политика“ към УНСС, Ивайло Калфин - директор на Европейската агенция за подобряване на условията на живот и труд, синдикални лидери, представители на академичните среди, български и европейски политици.