Доверието към "Продължаваме промяната“ е изключително счупено, и то е счупено и във вътрешнопарламентарен план, и по линия на общественото мнение. Това коментира социологът Мира Радева, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Ясно е, че ГЕРБ не могат във водеща позиция в този парламент. Така че наистина единственият шанс една прозападно-европейска, по-европейски съюз ориентирана партия, каквато е "Демократична България“. Сега, там е доста сложна конфигурацията също, защото не е много ясно тези хора, които вече са в толкова скарани отношения, затова не трябва да се стига до кавги и лоши думи, защото после пак в същото семейство, пак се събират в една и съща къща, наречена "парламент“, каза Радева.

Третият мандат има минимални шансове, прогнозира социологът.

Вече като че ли почти ясно, че се върви към предсрочни избори. И оттук сценарии зависят най-вече от това как избирателите ще се произнесат. Но пък начинът, по който избирателите ще се произнесат, зависи много от Избирателния закон. Ето, знаете колко сериозно се обсъжда въвеждането на хартиената бюлетина, отново със сигурност при един служебен кабинет ще се повдигат и виждам, че непрекъснато се повдигат на парламентарен контрол въпроса за натиска на МВР, за основателни, неоснователни съмнения за купуване на гласове – всичко, което е характерно за нашия изборен процес, излиза на преден план. Доста непредвидимо е в този смисъл дали ще се формира следващо мнозинство, което да бъде устойчиво.

В момента България е лодка в бурно море, отбеляза Мира Радева.

"В този смисъл, направо го казвам, защото знам, че има много млади хора, които симпатизират на "Продължаваме промяната“, които някак си вярват в тях, изключително важно е да се смекчи тонът, изключително важно е да не хвърляш камъни там, където утре искаш да садиш жито. Не може по този начин. Това е не просто политическа зрялост, това е липса на базисно възпитание. Затова трябва да се научат на малко по-възпитано говорене, малко по-деликатен начин да се разрешават конфликтите“, отбеляза социологът.

"Вече не е възможно да приемам, че при една пропорционална система, каквато е нашата, някой видите ли, защото е много красив, ще вземе абсолютно мнозинство. Свършиха тези времена“, категорична и Мира Радева.

Евелина БРАНИМИРОВА