Вирусът на маймунската шарка, който по принцип ни е познат от няколко десетилетия в момента е в процес на много усилено изучаване. И каквато информация имаме в момента, тя е в процес на непрекъснато обновяване. Това каза вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова, в интервю за предаването, в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Това, което знаем до момента, е, че вирусът се предава наистина при много близък контакт. Много близък контакт не задължително сексуален контакт, но достатъчно близък – говорим за контакт кожа в кожа, лице в лице, уста в кожа, уста в уста. Много неизвестни има все още тук, така че науката наистина в момента трескаво се опитва да намери отговор. Що се отнася до това какъв е рискът, смята се, това са данни и на СЗО, на Европейския център за контрол на заболявания, че като цяло за общото население остава нисък“, уточни тя.

СЗО предупреждава, че хората с повече сексуални партньори са в повишен риск.

"Заразяването може да стане както в контакт с лезиите, обривните линийки, особено тяхното съдържимо, смята се, че инфектираният човек е най-силно заразен до момента, в който не се образуват коричките, така че съдържанието на тези обривни линийки, коричките те са особено инфекциозни“, обясни вирусологът.

Този вирус е доста по- устойчив в сравнение SARS-CoV-2 в околната среда, така че с инфектиране могат да бъдат заразени и повърхности.

"Това може да бъдат прибори за хранене, могат да бъдат дрехи, може да бъде спално бельо. И това е важно, особено в случаите, в които има инфектирани хора, много често те нямат нужда от хоспитализация, стоят в къщи по време на карантината, и това е важно, ако могат да бъдат предпазени и техните близки“, каза още Радостина Александрова.

Вирусологът уточни, че са наблюдавани изменения на вируса, които изненадват учените с доста краткия период от време. Каква е връзката между тези изменения и разпространението в момента – това е един въпрос, на който все още нямаме категоричен отговор, допълни проф. Александрова.

Евелина БРАНИМИРОВА