Окръжна прокуратура - Варна внесе в съда обвинителен акт срещу 26-годишната Й.Д. за това, че при условията на продължавано престъпление, използвала чужда банкова карта, без съгласието на притежателя й, за извършване на трансфери на суми и онлайн залагания – престъпление по член чл. 249, ал. 1 във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от Апелативна прокуратура – Варна.

Обвиняемата и потърпевшата били приятелки и живеели заедно като съквартирантки от 2017 година. Имали си доверие, споделяли разходи по апартамента и битови сметки. Именно заради това, когато потърпевшата си открила банкова сметка, тя не се притеснила, че Й.Д. има достъп до документите й. А тя от своя страна се възползвала и записала кодовете за достъп до картата и онлайн банкирането на своята приятелка.

През лятото на 2019 година, пострадалата работела и се намирала временно извън страната. Заплатата й се превеждала именно по банковата сметка, до която имала достъп обвиняемата. 23-годишната тогава жена се увлякла по онлайн залагания и започнала да има нужда от пари. През месец октомври тя решила да се възползва от сметката на своята приятелка и прикачила номера на банковата й карта към своите профили за залагания.

В периода от 29 до 31 октомври 2019 година Й.Д. реализирала общо 39 неправомерни транзакции на обща стойност 6000 лева, използвайки платежния инструмент на своята съквартирантка без нейно знание и съгласие.

Обвиняемата не е известна на органите на реда и не е осъждана. Предстои делото срещу нея да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, младата жена може да получи наказание "лишаване от свобода“ за срок от 2 до 8 години, както и глоба до двойния размер на получената от нея сума.