"Със 101 гласа "за" и трима "въздържали се" получихме мандат от Националният съвет да водим преговори за съставяне на правителство в този парламент, ако първата политическа сила "Продължаваме промяната" ни поканят. НС даде висока оценка за работата на министрите от БСП в правителството." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг след заседанието на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Тя подчерта, че решението включва БСП да не участва в правителство, в което участват ГЕРБ и ДПС и да не подкрепя мандат, ако бъде връчен на ГЕРБ или на ДПС.

"По отношение преговорите с "Продължаваме промяната", Националният съвет ни даде и рамка, в която да водим разговорите с 4 краткосрочни задачи. Първата – подкрепа на актуализацията на бюджета. Втора – приемане на законите за Плана за възстановяване и устойчивост. Третата са реформите, които са необходими, за да влезе Планът реално в действие. И четвърта – подготовка на бюджета за 2023 г., за да можем да подготвим и страната, и хората за трудните есенни и зимни месеци, които ни очакват", уточни Нинова.

Левицата ще изисква и дългосрочни политики в областта на социална политика, здравеопазване, образование, култура, наука, спорт, икономика и борба с корупцията. "Ще продължим битката за съдебна реформа и за промяна на модела на ГЕРБ, която ние като партия и коалиция "БСП за България" водим от много години", добави Корнелия Нинова.