Независимо колко закона ще сменим, без да решим въпроса с драстичната бедност и феноменалните неравенства в нашата страна, демокрацията и правовата държава ще останат само мит. Това каза Крум Зарков , БСП, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България".

Според него управляващата коалиция би имала много по-дълъг живот, ако бяха осъществили идеята за надпартиен консенсус и реализирали онази дълбока съдебна реформа, която да направи България истински правова държава.

"След като постигнем идеята за правова държава, можем да започнем да спорим политически за това как да я направим и социална – друга тема, която на мен като член на БСП ми е изключително близка и чувствам важна“, подчерта Зарков.

"За съжаление съдебната реформа не беше решена, въпросът за върховенството на правото остава изключително актуален и той най-вероятно отново ще доведе до това да се позиционират основните политически сили спрямо него – първо. Но не е отпаднал и въобще не е неадекватен въпросът за социалната справедливост“, посочи социалистът.

По думите му, трябва действително да се промени политиката така, че преразпределението на благата, които народът ни създава, да бъдат разпределяни справедливо между същия този народ, а не 1% от хората да владеят над 90% от богатството, защото при такава ситуация, дори с качествена съдебна реформа, пак ще има несвободни хора, защото те ще бъдат материално и фактически подчинени.

"Онзи ден се възмущаваха хората на тези, които се качват в автобуси и се карат, утре сигурно пак ще наблюдаваме феномена на купените гласове, но нека се запитаме откъде идва коренът на този феномен, кой и как се продава за 50 лева. Без да решим въпроса с драстичната бедност и феноменалните неравенства в нашата страна, то въпросът за демокрацията и за правовата държава ще останат само мит, независимо колко закона ще сменим“, уточни депутатът.

"Неравенствата са драстични и истината е, че трудът в България не е достатъчно оценен“, категоричен беше Крум Зарков.

Димитър Димитров