Днес в Бургас ще започне първият Международен младежки литературен фестивал "Приятелството – смисъл и спасение", организиран от Център "Алеф". Община Бургас е съорганизатор и домакин на фестивала. Той ще продължи 4 дни при изключително наситена програма. В него ще се включат младежи от 9 страни – България, Украйна, Австрия, Израел, Полша, Словакия, Унгария, Австрия и Латвия.



На 27 юни, понеделник, в 17 часа в Морската градина с флашмоп ще бъде открита пейка-книга на "Алеф". Пейката ще бъде поставена в района на Морското казино.

На 28 юни 2022 г. в Международния конгресен център Бургас в 18 часа ще започне

Тържествената церемония по награждаване на участниците в международния литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена". На церемонията ще присъстват 30 номинирани участници в конкурса.

Церемонията по награждаването е своеобразен спектакъл, в който тази година участие ще вземат звездата от "Столичани в повече" и "Петя на моята Петя" Албена Павлова , журналистът Георги Тошев, познат от ефира на БТВ като продуцент, автор и водещ на популярни телевизионни поредици и писателите Георги Господинов и Георги Бърдаров.

Наградите ще бъдат връчени от официалните гости от Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, община Бургас, дипломати от посолствата на Германия, Словакия, Израел и Полша.