Председателят на Избирателната комисия в Мина Топузова – съдия във Върховния касационен съд, обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ, проведеният днес избор е редовен. Гласували са 1442 души - повече от половината от 2 197-те включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на подадените действителни гласове по двете системи за гласуване е 1434, а недействителните са общо 8 – по 4 във всяка една от избирателните секции. Това съобщиха от ВСС.

Тъй като при проведения избор няма избрани кандидати за членове от квотата на съдиите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи утре, 26 юни 2022 г. с произвеждане на повторно гласуване от 08.00 ч. до 18.00 ч. в централното фоайе на Съдебната палата на бул. "Витоша“ № 2.

На втория тур съдиите ще избират между всички 15 кандидати за членове на ВСС.

При повторното гласуване съдиите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са ползвали днес.

Администрацията на ВСС ще отпечата нови бюлетини с имената на 15-те кандидати в процедурата за провеждане на повторно гласуване.

Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция № 1 и Избирателна секция № 2 от проведения днес избор за членове на ВСС от квотата на съдиите са публикувани на интернет сайта на ВСС.