Стотина регистрирани земетресения, тридесетина от тях усетени през последните десет дни. Това изобилие от сеизмични събития се случва напречно на морската граница между континентален Южен Иран и Персийския залив. Мястото е в провинция Хормозган, на повече от хиляда километра на юг от столицата Техеран. Това заяви за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълго-годишен ръководи-тел на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В съботната сутрин в 08:07 време в Техеран земетресение с магнитуд 5.5 (определение на Европейския сеизмологичен център) се случва на 25-30 км североизточно от остров Киш и на около 25 км от иранското пристанище Чарак. Земетръсният процес е иницииран на дълбочина 20 км според Евро-центъра, съответно 22 км съгласно оценка на националния център в Техеран. Седем минути по-късно следва слабо усетен трус с епицентър 20 км югоизточно и по-малка дълбочина. Следват още няколко труса, вторични за земетресението с магнитуд 5.5, но с магнитуди по-ниски от 4.

Позовавайки се на сведение от шефа на болницата на остров Киш, Държавната иранска агенция IRNA съобщава за 31 души ранени при опит да напуснат местопроизшествието. Те са пострадали от фрактури при падане и са с малки наранявания. За съжаление, един от пациентите е починал, след като е постъпил в болницата с комоцио, фрактура и кървене. Извън епицентралния район, в Иран са усетени леки до умерени сътресения. Земетресението с магнитуд 5.5 е усетено слабо в ОАЕ, Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия; без щети.

В миналата сряда земетресение с магнитуд 5.3 бе регистрирано в същото пространство на провинция Хормозган. За разлика от второто умереносилно земетресение, случило се в събота с магнитуд 5.5, съобщения за сериозни щети от труса с магнитуд 5.3 няма. Причините за последствията от съботното събитие са главно две – паниката сред населението от продължителната серия усетени трусове (вече 10 дни!) и отслабване съпротивителната способност на сградите, претърпели не едно въздействие.