Проблемите, които застават пред България са много тежки, защото крайната цел е да се събере марионетно и по-силно ориентирано към Русия правителство, отколкото правителство ориентирано към ЕС. Това каза Едвин Сугарев , политик и дипломат, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България" , по повод падането на кабинета и решението на парламента относно РСМ.

"Ако става дума за днешното гласуване в българския парламент, трябва да не забравяме и нещо друго – темата с ветото на Северна Македония беше секвализирана. Беше казано, че който се осмели да вдигне това вето, е национален предател, и едно българско правителство току-що падна с гласовете на същите тези, които подкрепиха същия този документ. Това е един от големите парадокси в българската политика. Всъщност, ветото за Македония беше нещо като смокиново листо, с което политиците криеха срамотиите си, и това е позорно“, възмутен беше дипломатът.

Според него интересите, които управляващите са засегнали, е довело до сваляне на това управление с цел да се събере марионетно и по-силно ориентирано към Русия правителство.

"Това са всъщност интересите на българските олигарси, интересите на тези, които обслужват пропутинската политика в България, интересите на "Газпром“, интересите на тези, които прекарваха стоки през "Капитан Андреево“. Ето тези срамотии прикриваха и това прикриване няма да бъде забравено“, увери той.

Като изход от ситуацията Едвин Сугарев вижда предсрочни избори, но изрази и опасенията си, че може да се мине и през нова изборна спирала, тъй като бъдещият парламент ще повтори структурата на настоящия, но "още по-раздробен и с още по-нетърпими отношения между партиите в него“.

Що се отнася до бъдещото присъединяване на Западните Балкани към ЕС, той е на мнение, че този ход е наложителен, защото това е най-сигурният механизъм за спирането на Русия.

По думите му, в така създалата се ситуация нямаме голям избор – "настоящето е просто пред нас и ние трябва да се справим с него. Tова е задача на всеки от нас. Това е моралното изкискване на времето, в което живеем“, подчерта дипломатът.

Цоня Събчева