Пламен Димитров, президент на КНСБ, в "Беновска пита в youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 25-и юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Протестът на КНСБ на 27-и юни пред парламента.

"Вие започнахте един деликатен протест, сложихте палатка пред НС, но в понеделник самият Вие ще се появите там! Какво ще правите там?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че в развихрилата се политическа криза напоследък малко се говори за бюджета. Критиката на КНСБ е нямало как да бъде чута, ако общественото мнение не е било предизвикано по някакъв начин. Затова от КНСБ са решили, че в деня, в който изтича крайния срок за внасяне на предложения между първо и второ четене, този протест ще бъде направен. Целта е депутатите да могат да припознаят конкретни виждания на КНСБ. "Трябва да Ви кажа, че една немалка част от нашите предложения са намерили място в предложения на депутати от всички парламентарни групи. Така че те на заседанието на Комисията по бюджет и финанси от 10 часа в понеделник не само ще бъдат обсъждани, ние ще бъдем отвън и вътре, основно за заплати! Инфлацията, която имаме, не се дължи основно на увеличението на доходите, това трябва ясно да го кажем. Тя се дължи на външи фактори, горива, но и на вътрешна допълнителна спекула! Така че доходите трябва да компенсират тази инфлация. И ако за пенсиите това частично може би ще стане, то за работещите, на които плаща правителството, увеличението е 0%. МРЗ също трябваше да следва ръста на инфлация, но не го следва. В частния сектор увеличението на заплатите е с 11%-12%, така че независимо от тежките удари, които бизнесът понася и високите цени на тока, той прави необходимото, за да запази работниците и тяхната покупателна сила, но не прави това държавата!“, категоричен бе президентът на КНСБ.

"Но г-н Димитров, на 24-ти юни беше обявен първия протест на работодателите, който не виждам да е факт, имате ли координация с работодателите?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че за конкретната акция не, но по принцип подкрепят исканията на работодателите за по-дългосрочна и ясна схема за компенсации на енергийните цени. Направеното до момента от държавата не е малко, но не е ясно докога ще продължи това сътресение и тази несигурност.

Що се отнася до компенсацията за газа, там има доста въпросителни. Въпросът е колко предприятия се ползват от тази схема за газа и какви печалби генерират. По-скоро домакинствата и малките бизнеси би трябвало да бъдат компенсирани за цената на газа, а не непременно най-големите предприятия. Защото финансовите резултати на някои големи предприятия са в пъти по-добри от тези през миналата година.

Оценката му за правителството на Кирил Петков.

"Като говорим за пари, за управление и за правителството не мога да не Ви напомня, че правим този разговор 3 дни след като 47-то Народно събрание удари един шут на правителството на ПП. В понеделник предстои Кирил Петков да подаде официално оставката на правителството. Та се връщам към анонса – Кирил Петков и Асен Василев на какво основание искат, но и могат ли да управляват държавата?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори: "Отговорът го даде висшият орган в нашата мила родина, че не могат очевидно! И никаква оставка не е необходимо да подава никой, те вече не са в управлението! Те са в оставка от момента, когато парламентът им гласува вот на недоверие. По-важно оттук нататък е дали ще има някаква формула за стабилизация на управлението и поне в следващите месеци да се получи един предвидим ход на всички мерки, които касаят и бизнеса, и домакинствата в навечерието на една зима, която няма да е никак лека! Очевидно отиваме на избори, но това трябва да даде ясен знак на тези, които все още са в парламента да вземат необходимите мерки, за да могат хората да посрещнат тази есен. Иначе с тези мерки, които има в актуализацията на бюджета за подкрепа за домакинствата за енергийните помощи, аз не мисля, че те ще могат да минат зимата! Час по-скоро в бюджета трябва да се заложат средства за социално слабите и уязвими групи и за заплатите на тези, на които плаща правителството!“.

"А позволявате ли да Ви пусна един кратък коментар, който ние подготвихме с няколко въпроси, ще получим и отговорите, които са Кирил Петков и Асен Василев и какво можем още да очакваме от тях!, продължи Беновска и пусна седмичния коментар:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?

22 юни 22-ра

"Промяната“ падна. "Вратата“ към властта им затръшнаха Борисов, Слави, Доган/Пеевски и Костадинов. С "шут“. На недоверие.

Кирил Петков: Уважаеми г-н председател, уважаеми народни представители, уважаеми вицепремиери, министри! Искам да кажа, че беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова! Това, което искам да заявя ясно, че този вот е само една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, че така не могат да спечелят българския народ! Обещаваме, че ние ще продължим да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия! Една нормална, успешна, европейска държава! Благодаря ви!

На фона на аплодисментите на падналите от власт "Промяната“, БСП и ДБ Кирил Петков, като един Харвардски революционер, сякаш, излъчваше към цял народ, и към Татко, и към Лена си Христо-Ботьовото "На прощаване“:

"Не плачи,татко, не тъжи, че станах ази хайдутин,

хайдутин,татко, бунтовник!

Но кълни, татко, проклинай таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме немили, клети, недраги!

Аз зная, татко, мил съм ти, че може млад да загина,

кат си ме, татко, родил със сърце мъжко, юнашко,

та сърце, татко, не трае да гледа турчин, че бесней

над бащино ми огнище: там, дето либе хубаво

черни си очи вдигнеше…

Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен:

аз може млад да загина...

Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:

умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“

И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на "Промяната“ Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!



Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!



Асен Василев: Абсолютно!



Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!



Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?



Асен Василев: Не!



Илиана Беновска: Защото?



Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!



Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!



Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!



Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...



Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

Чудно, обаче, как тази нежна душа – Асен Василев - на 21 юни 22-ра от трибуната на 47 НС говореше за някакво …“духане“…

Асен Василев: Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да я обобщя, е – да го духат бедните! Това е вашата икономическа философия!

А на 22 юни 22-ра, Асен Василев - след като падна от власт - отиде, като Войн, сред народа:

Асен Василев: Аз мисля, че резултатът е много добър!



Медия: Защо?



Асен Василев: 4 гласа ни делят от победата!



Медия: 4 гласа, но, явно, жизненонеобходими, г-н Василев!



Асен Василев: След следващите избори съм сигурен, че тези 4 гласа ще ги има! Тези 4 гласа срещу мафията ще ги има със сигурност! И знаете ли, днес, тук, българският народ си отвоюва държавата!

И Кирил Петков, лидерът на "Промяната“ отиде при народа. Само, дето, не се сети да хвърли сакото и да остане по "геройска“ бяла риза…

Кирил Петков: Приятели, благодаря, че сте тук с нас! Приятели, знаете ли какво стана днес? Днес стана нещо много хубаво! Защото видяхме как един човек, седящ на тъмно, г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща есемеси но хората в Народното събрание, един човек, който стои в "Сараите“ вече толкова години и определя политиката в тази сграда да се случва и днес се опита да определи това, с един човек, който го знаем като г-н Пеевски, който гласува срещу това правителство и г-жа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме "не“ на "Газпром“ като оръжие срещу България – тези 4 човека се съединиха и решиха, че ще свалят това правителство! Наредиха на своите абсолютно зависими депутати кое бутонче да натиснат и тези хора днес нямаха правото на самостоятелно решение!

Но това, което не разбраха, е, че това не е начинът да спечелят България! Това, което не разбраха, е, че всички вие нямате бутони, които да натиснат! Това, което не разбраха, е, че заедно ще ги победим! И приятели, знаете ли кое хубавото нещо? Аз вярвам, че днес няма избирател на ИТН, който се гордее с депутатите, които са натиснали бутона заедно с ГЕРБ! Няма гласоподаватели, които се гордеят, че натиснаха бутона заедно с ДПС! Няма хора, които да се радват да видят огромните сараи не техните ръководители, а реално те живеят в бедните райони на България! Няма хора в България, които искат да бъдат поведени от тази четворна коалиция! Това, което те не разбраха, че с днешния ход те направиха най-голямата загуба за себе си и най-голямата победа за нас! България ще бъде извоювана!

Приятели, те не разбраха и друго нещо! Е този вот е една малка стъпка по дългия път да си отвоюваме държавата и нищо не може да ни спре, защото сме заедно. Вие сте гарантът, че тази държава ще изглежда по друг начин след следващите избори! Благодаря ви!

Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?

Аз съм Беновска. И питам.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Г-н президент, какъв е Вашият анализ на това, което видяхме? Можеха ли тези хора да ни водят към по-добро бъдеще, към по-добро настояще?“. Пламен Димитров отговори: "Не знам дали са можели, но още отначало показаха една ярка самонадеяност! Имах възможност да го кажа на много места, включително на тях лично. Без да слушат каквито и да е експертни или други мнения, в много случаи не се съобразяваха с аргументи, които бяха много сериозни, направени и от нас, и от бизнеса, и от други организации, тоест от хората, които говорят от името на реалния живот! И ако бяха чували, сигурно дори и с незнанието си, може би щяха да направят по-добри неща, отколкото направиха до момента. Аз мисля, че тази самонадеяност и в момента и някакво чувство за уникалност, което в последните дни все повече изкристализира, не прави добра услуга нито на тяхната партия, нито на България! В момента трябва да се търсят коалиционни формули, очевидно е, че България ще се управлява коалиционно, дори и след нови парламентарни избори. Коалиционната култура предполага едно мислене за това, че ти сигурно имаш своите ценности, убеденост за своята правота, но е добре и да слушаш всички останали, които говорят, да намираш и рационалното, и прагматичното, и полезното за бъдещето на цялата страна! Това липсва в момента и ме прави доста голям песимист за бъдещето на страната, ако няма разбиране за национална отговорност, което включва в края на краищата и компромис!“.

Подкрепата за френското предложение за РСМ.

"Макар и синдикален деец, но Вие отдавна сте в реалната политика и винаги сте имал една прагматична оценка, не само от гледна точка на синдикалиста, но и на българин, ако мога така да се изразя, да не звучи приповдигнато! Но не извоюва ли Бойко Борисов отново лидерското си място с този геополитически и вътрешнополитически ход с легализирането на Македония в ЕС? Борисов спечели Макрон, европейските лидери, да, говори се, че това са бюрократи и чиновници, факт, но Борисов направи и лек реверанс към САЩ, защото Македония е член на НАТО! И същевременно показа малко "мускул“ пред Путин! Извоюва ли Борисов и идва ли отново той начело?“, попита Беновска. Пламен Димитров отговори, че постъпката на ГЕРБ е била естествено продължение на тяхната позиция през последните 5 години. "Така че последователността в позицията на няколко правителства на ГЕРБ вече е била доказана и наистина. Но и ДБ доста добре се възползваха, защото в края на краищата парламентът гласува тяхното предложение, формално погледнато! Тоест и те сложиха червена точка към партията си. Така че евроатлантическите партии показват една завидна степен на отговорност по тази изключително важна тема и много чувствителна! Но трябва да обяснят на народа в момента! Не съм сигурен, че всички българи знаят какво пише във френското предложение. Тези три допълнителни изисквания как ще бъдат защитени не стана ясно в тази словесна престрелка от парламента към Кирил Петков и от Макрон и фон дер Лайен обратно към нас с благодарности! Това остана малко във въздуха и даде основание на всички скептици да твърдят, че това е предателство, а не най-доброто, което може да бъде направено! Аз смятам, че това трябва час по-скоро да бъде изяснено и българите да разберат какво всъщност сме дали като път на РСМ и на каква цена!“, категоричен бе президентът на КНСБ.

"Благодаря Ви за тази обстойна позиция, в която кратко и ясно изяснихте за хората къде трябва да е насочено вниманието! Заключителни думи, в понеделник ще се видим пред и в Народното събрание!“, обърна се в края на разговора Беновска към своя събеседник. Пламен Димитров още веднъж повтори, че в 9 часа КНСБ ще бъдат пред Народното събрание и се надявам в 10 часа да имат възможността в Комисията по бюджет и финанси да защитят интересите на хората, които очакват увеличение на доходите и подкрепа за високите цени на енергоносителите!“. Така завърши разговорът между Пламен Димитров и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska , в youtube.com/Беновска пита-Радио К2> и по Радио К2 на 93.9MHz. на 25-и юни 2022 г.