В Смолянското село Стойките започна Третото издание на Националния събор на гайдата "Апостол Кисьов“, което ще продължи и утре, 26 юни, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Смолян. На събитието присъстваха народните представители Зарко Маринов и Михал Камбарев, зам.-областния управител Явор Руженов, кмета на Смолян Николай Мелемов, представители на Министерството на културата.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Апостол Кисьов в центъра на селото. Акцент в тазгодишното издание бе откриването на обществената колекция "Гайдата- древна и вечна“, която се експонира трайно в залите на НЧ “Пробуда-1903“- с. Стойките и още от първия ден бе посетена от стотици гости.

След това шествие със стотици гайдари, облечени в народни носии се отправи към местността потока, където продължи и програмата за празника. Сред тях са оркестър 101каба гайди с р-л Костадин Илчев, оркестър "Тъпани и гайди“ с р-л Григор Лалов, оркестър "Еподай“ с р-л Веселин Козарев и други представители на гайдарското изкуство от различни фолклорни области на страната ни. Съборът бе посетен и от бележитият гайдар Иван Варимезов и шест годишният гайдар Стефан Георгиев Иванов от гр. София, спечелил първо място в конкурса –" България търси талант“.

Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

Днес и утре на сцената се изявяват изпълнители на двата вида български гайди- каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти-българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, родом от село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от сто каба гайди- с първа концертна изява през 1961 г. на събора "Рожен“. През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди-деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като "чудо“ от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи.

Нели ГЕРГЬОВСКА