Тома Биков, ГЕРБ, в "Беновска пита“ вyoutube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 25-ти юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:



Посещението на Борисов в Монтана.

"Вие сте в Монтана с вашия лидер Бойко Борисов, който вчера даже си постна във фейсбука снимки и написа, че това била неговата социология от Монтана. Изтече информация, че там бил и главният прокурор Иван Гешев. Има ли някаква интрига?“, попита водещата Илиана Беновска. Тома Биков отговори, че ГЕРБ всяка събота посещават различен град в страната. Днес са на среща с членове и симпатизанти в Монтана и тези срещи обикновено се провеждат в най-голямата зала в града.

"Тоест няма явка между главния прокурор и народни представители от ГЕРБ в Монтана?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че няма такова нещо!

Падането на правителството на Кирил Петков.

"Разговаряме 3 дни, след като по ваша инициатива, с помощта на ДПС, "Възраждане“, ИТН взехте главата на правителството на Кирил Петков. Предстои в понеделник той официално да подаде оставка и да се завърти рулетката, не знам доколко ще бъде продуктивна, за съставянето на нов кабинет. Тържествувате ли?“, попита Беновска. Тома Биков отговори, че падането на едно правителство не може да бъде повод за тържество. Той продължи: "Правителството на практика се самосвали и нашата мотивация да внесем вот на недоверие беше да ограничим този разпад, той да се случи само в рамките на правителството и управляващото мнозинство, а не в рамките на цялата държава и обществото! Защото неадекватната формула, която г-н Петков зададе, след като разбра, че един от коалиционните му партньори отказва вече да подкрепя правителството, беше да започнат да се търсят някакви депутати, които евентуално да го подкрепят. Това директно се нарича политическо брокерство! Няма по-лошо нещо от това държавата да зависи от политически брокери и от хора, зад които не е ясно кой стои!“.

"Искам да споделим чувствата, които изпитахме, когато Кирил Петков разбра, че вече няма да е начело на държавата и някак патетично, почти като в "На прощаване“ на Ботев, се сбогуваше от трибуната на Народното събрание със своите министри!“, продължи Беновска и пусна запис от пленарна зала по време на гласуването на вота на недоверие на фона на днешния ѝ коментар:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

На фона на аплодисментите на падналите от власт "Промяната“, БСП и ДБ Кирил Петков, като един Харвардски революционер, сякаш, излъчваше към цял народ, и към Татко, и към Лена си Христо-Ботьовото "На прощаване“:

"Не плачи,татко, не тъжи, че станах ази хайдутин,

хайдутин,татко, бунтовник!

Но кълни, татко, проклинай таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме немили, клети, недраги!

Аз зная, татко, мил съм ти, че може млад да загина,

кат си ме, татко, родил със сърце мъжко, юнашко,

та сърце, татко, не трае да гледа турчин, че бесней

над бащино ми огнище: там, дето либе хубаво

черни си очи вдигнеше…

Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен:

аз може млад да загина...

Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:

умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска помоли събеседника си за коментар. Тома Биков заяви, че след вота е изпитал чувство на облекчение. Не е сигурен обаче дали Кирил Петков е разбрал, че вече е министър-председател в оставка. "Той до последно изглеждаше като човек, който не знае какво се случва! Това да ти падне правителството след 7 месеца управление и то след вот на недоверие не беше се случвало, защото досега може да сме имали всякакви министър-председатели, но те са били хора с политическа дълбочина! Докато Кирил Петков в политически план е неадекватен! Той е малко като, аз например също имам искрено желание да стана централен нападател на Реал Мадрид и да вкарам 50 гола за един сезон, но ако се опитам, по-скоро ще изглеждам така, както Кирил Петков изглеждаше като министър-председател!“.

"Значи Вие не можете да станете нападател на Реал Мадрид и да вкарате 50 гола, а Кирчо опита ли се?“, продължи Беновска. Биков отговори: "Той изглежда така, както аз бих изглеждал, ако ме сложат в титулярния отбор на Реал Мадрид! Така изглеждаше той като премиер на България! Човек може би с искрено желание по някои въпроси да направи нещо, но с липса на всякакви възможности! Какви бяха желанията на Кирил Петков аз не можах да разбера, извън мантрата и лозунгите, че се бори с корупцията, каквото и да означава това! Аз съм сигурен, че той не може да даде дефиниция какво означава корупция! Защото корупция е много широко понятие и в целия свят борбата с корупцията е много трудна, защото трудно се дефинира какво означава това! Корупция е от това да дадеш рушвет на някого, за да минеш през задния вход до това да дадеш рушвет да ти препоръчат лекар, който да те приеме бързо!“.

"Давате ли ми да Ви споделя една, понеже казахте, че не сте разбрал Кирил Петков защо е във властта, да ви споделя нещо съкровено, на което се натъкнах, като взех едно интервю от Асен Василев!“, продължи Беновска и пусна запис от интервюто ѝ с Асен Василев от 2-ри юли 2021 г.:

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на "Промяната“ Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!



Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!



Асен Василев: Абсолютно!



Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!



Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?



Асен Василев: Не!



Илиана Беновска: Защото?



Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!



Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!



Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!



Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...



Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Беновска продължи: "Е, г-н Биков, виждате каква голяма саможертва е направил Асен Василев, за да влезе във властта! Няма любов до себе си, няма жена!“. Тома Биков отговори: "Това накрая с маските беше интересно, защото една от фразите на Кирил Петков беше, че маските са паднали, което може би означава, че са намерили любовта пътьом! По отношение на г-н Радев може би, защото към него беше отправена тази фраза! А колкото до това, на мен ми се струва малко маниакално това разбиране за властта. Едва ли не не си се оженил, защото изначално очакваш да станеш министър на финансите. Обикновено министър се става случайно, а в случая с г-н Василев и г-н Петков още по-случайно. Но аз не искам да правя някакъв психологически портрет на г-н Василев. смятам, че влязоха във властта преди всичко неподготвени за нея. И им хареса прекалено бързо и прекалено бързо си самовнушиха, че са родени за властта и никога няма да слязат от министерския "мерцедес“ и ще продължат да строят новия живот!“.

Ще се върне ли ГЕРБ в управлението? Позицията на ГЕРБ по френското предложение за РСМ.

"Главният въпрос сега е дали Бойко Борисов и ГЕРБ ще се върнете във властта, но аз ще добавя да застанете начело на политиката по-скоро, защото властта е само средство? Но ще добавя и уточнението на каква цена ще стане това. Не станаха ли Кирил Петков, Асен Василев и компания жертва на вътрешнополитическото напрежение, което създадоха, в това число и с ареста на Бойко Борисов? И с европейско-американското напрежение, което създадоха, имаше един виц за Тито, който свирил на едно пиано, нагласил се е и за американците, и за СССР в двата регистъра – "и тук ми е добре, и там ми е добре“! Макрон не ги ли приплъзна? И Бойко Борисов не се ли възползва майсторски от проблема със Северна Македония?“, попита Беновска. Тома Биков отговори, че Борисов за няколко часа е направил толкова по казуса Северна Македония, колкото Кирил Петков не е успял да направи за 6 месеца! Той продължи, че една от причините за забавянето с ветото е било общественото мнение, което е ставало все по-нервно заради бездействието и пълното неразбиране на Кирил Петков по темата. Самият Петков е дал няколко интервюта, в които си признава, че изобщо не е чел френското предложение, което е скандално! Невъзможността му да обясни такива сложни проблеми кара обществото да се страхува и да се напряга още повече. С неадекватните си изказвания Кирил Петков само е нагнетявал напрежение в българското общество по темата Македония. А всъщност френското предложение отразява една немалка част от българските искания. В същото време времевата рамка за наш отговор е изтичала. "И ако ние не бяхме взели това решение вчера, следващата възможност за развитие на този казус щеше да дойде при шведското председателство и щеше да дойде за нас при изключително неблагоприятни условия! Ако разчитахме на Кирил Петков да вземе решение, каквото той отказваше да вземе до последния момент, просто щяхме да изпуснем тази възможност, която прави така, че българските искания, голяма част от българските искания да станат искания на ЕС и от тази позиция България в следващите години да защити своите интереси! Това беше исторически шанс и това беше причината Борисов, колкото и парадоксално да звучи, опозиционен лидер да поеме инициативата да обясни на хората и хората да го разберат! Да, има и хора, които са против това, но като цяло я нямаше тази бурна реакция, която мнозина очакваха! И България да вземе това решение, което след време всички ще разберат, че е било правилното решение!“, категоричен бе Биков.

"Не знам доколко ще разберат, знаете, че има 60% несъгласие сред българите Македония да се присъедини към ЕС и това ще бъде проблем на изборите, помислете за кампанията!“, отбеляза Беновска. Биков отговори, че огромната част от българите са "за“ присъединяване на Македония към ЕС, но при определени условия. Той добави, че на заседание на ПГ на ГЕРБ Борисов е обяснил, че вероятно партията ще понесе и електорални щети, но ако не вземем това решение сега, нямаме гаранции, че българските искания изобщо някога ще влязат в преговорната рамка!

"В понеделник Петков подава оставка пред Радев, започва парламентарната совалка. Ако ПП не успее да бъде изгласуван неин кабинет, тогава, въпрос А: ГЕРБ ще подкрепите ли политически иронично един нов кабинет на ПП? Въпрос Б: вторият мандат се пада на ГЕРБ, ще правите ли вие правителство?“, попита Беновска. Биков отговори, че ГЕРБ няма да подкрепи правителство на ПП, защото формулата, която Кирил Петков предлага е същата, каквато е била и преди вота на недоверие. Той продължи: "Колкото до нашия мандат – ние винаги сме казвали, че сме готови да управляваме! Имаме хората, идеите и капацитета да го направим! Но само, когато бъдем първа политическа сила и избирателите ни отредят тази роля! Ще изчакаме и третия мандат, който е чист ангажимент на президента и зависи как той би конструирал някаква формула на управление, доколко това е възможно“.

"Сега чета, че Корнелия Нинова била казала някъде, че Борисов опитва да се "препере“ през темата Македония! А на Радев Конституцията му била тясна, искал да дърпа конците и да управлява държавата чрез ПП!“, съобщи Беновска. Тома Биков отговори: "Аз ѝ пожелавам някой ден и тя да се "препере“ през някаква тема, защото до момента не ѝ се удава!“.

Подаръкът.

Беновска подари на госта си виртуално новия подарък на предаването с думите: "Ще Ви я връчим по-късно и лично, но това е Вашата тениска Harvard low! Подаряваме тази тениска в шеговито отношение към възпитаниците на Харвард, които бяха тук начело на държавата! отдолу обаче има надпис just kidding, просто се шегувам! Какъв е Вашият коментар?“. Биков отговори: "Аз не мисля, че Харвард е виновен за Кирил Петков!“. Така завърши разговорът между Тома Биков и Илиана Беновска в "Беновска пита“ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 25-и юни 2022 г.