доц. Харалан Александров – социален антрополог, доц. Стойчо Стойчев – политолог, в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита“ вyoutube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. на 25-ти юни 2022 г., заявиха позиции по следните теми:



Кабинетът “Петков" падна - какво се случи?

“Точно 3 дни, след като на 22-ри юни, този парламент взе главата на правителството на Кирил Петков и “Промяната", точно 1 ден, когато същият този парламент прие пряко волята на 60 % от българското население Македония да я присъединим към ЕС и точно 2 дни преди Кирил Петков да подаде своята оставка официално пред президента Радев и да започнат разговорите за съставяне на нов кабинет. На кого ли ще бъде новият кабинет?" започна разговора Беновска. Доц. Александров коментира, че всички лидери и партии са представители за определена част от българската общност и в своята цялост, с изключение на една малка част, наречена “градска десница" или “умни и красиви", българското общество преживява с облекчение политическия обрат - много повече падането на правителството, отколкото пускането на Македония. Социалният антрополог подчерта, че страховете и тревогата се натрупват и все повече хора се питат дали ще оцелеят, хора от средната класа обедняват, но имат нужда от сигурност и спокойствие. Доц. Стойчев отбеляза, че българското общество не отговаря на стройните дефиниции за общество, защото е много хетерогенна група от субкултури, които живеят в собствена виртуална реалност, трудно комуникират и произвеждат политически партии и парламенти, отразяващи тази реалност. Той подчерта, че партиите трудно си говорят в парламента и не могат да вървят към общи цели. “Общи цели - привидно са общи и едни и същи, но обикновено тези хора разбират съвсем различни неща под едни и същи думи, влагат различни смисли - какво означава мафия, да си почтен, да си политик, какво е демокрация и какво е да си демократ и какви жертви могат да бъдат правени в името на някакви други цели, например да се изчегърта мафията" коментира политологът. Според него са необходими медиатори и силни авторитетни фигури, които да осъществяват връзката между партиите. “Муамар Кадафи беше единственият човек, който бе способен да въдвори ред и разбирателство между тези племена в Либия, които сега без него са се хванали гуша за гуша. Един такъв човек може да играе ролята на обединител. Тодор Живков сигурно е един от тия хора, може би, но в последната ни демократична история Бойко Борисов беше този човек, който максимално много успяваше да договаря, да балансира, да изгражда мостове" каза още доц. Стойчев. Той разказа, че 2009 година при идването на ГЕРБ на власт, много хора са очаквали Борисов да вкара Станишев в затвора и Тройната коалиция да търка наровете, но Борисов е заявил, че няма да преследва предишните управляващи, защото не е демократично и ще бъде използвано за прокарване на трайна тенденция за политически реваншизъм.

Петков се сбогува с министрите; Психологически профил на Кирил Петков

“Не Ви ли стана мъчно за Кирил Петков, който буквално като в Ботьовото “На прощаване" си взе сбогом с всички свои министри на трибуната на НС?" попита Беновска и пожела да изгледат част от коментара на седмицата в “Беновска пита"

“На фона на аплодисментите на падналите от власт "Промяната“, БСП и ДБ Кирил Петков, като един Харвардски революционер, сякаш, излъчваше към цял народ, и към Татко, и към Лена си Христо-Ботьовото "На прощаване“:

"Не плачи, татко, не тъжи, че станах ази хайдутин,

хайдутин, татко, бунтовник!

Но кълни, татко, проклинай таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме немили, клети, недраги!

Аз зная, татко, мил съм ти, че може млад да загина,

кат си ме, татко, родил със сърце мъжко, юнашко,

та сърце, татко, не трае да гледа турчин, че бесней

над бащино ми огнище: там, дето либе хубаво

черни си очи вдигнеше…

Дружина тръгва, отива, пътят е страшен, но славен:

аз може млад да загина...

Но... стига ми тая награда -да каже нявга народът:

умря сиромах за правда, за правда и за свобода...“

Харалан Александров определи като извратена срещата между поезията на Ботев и нещо “толкова кухо, пошло и безсмислено като тези хора". Социалният антрополог заяви, че Кирил Петков е класическа жертва, защото е човек, който е очевидно “злоупотребен" с политически и икономически цели от политическите инженери, които са го инсталирали в България. “Този човек е много внимателно подбран, направен му е психологически профил и е целенасочено експлоатирана неговата патология, която е от нарцистичен тип, много политици имат такива тенденции, някои ги контролират, при него тя е напълно изпусната и само човек, който в такава степен отказва да влезе във връзка с реалността, е в състояние да обслужи задачите на един режим, който си беше поставил за цел да разруши всички местни елити и да срине даденостите в това общество дали за да ги построи на наново - това си остава въпрос, тъй като нищо градивно не видяхме, или просто, за да се възползва от хаоса. Тези, които конструират поведението, насочват и експлоатират неговата психологическа патология, които манипулират неговия ум, който е доста семпъл, са истинските злодеи. Той е жертва и в нормална ситуация трябва да потърси терапевтична помощ" коментира доц. Александров. Той заяви, че Кирил Петков ще бъде захвърлен и това е ясно доказателство за безпринципността на българското задкулисие.

“Патосът не е чужд на други членове на неговата парламентарна група - има едни девойки, които излизат, както казва Любен Дилов, с комсомолски ентусиазъм. Аз бих допълнил с болшевишки плам в очите, ленински, който гори - гори като вечния огън в Москва" коментира доц. Стойчев поведението на Петков по време на прощаването с министрите. Политологът отбеляза, че е бил от първите, които са открили прилика между Петков и Джон Траволта и е склонен да вярва, че е целенасочено подбран от екипа, който е търсил подходящия кандидат за този пост. Доц. Стойчев подчерта, че нищо геройско не се е случило, нито е могло да се очаква в една демократична процедура, защото Петков не е свален под уличен натиск. “Зависи на кого го разказваш и на кого го разказваш, защото за хората зад него на площада, това е продавано като страшно подлия заговор на мафията, която се събра, защото той я натиска да я изчегърта и ето го, принесен ритуално в жертва на собствения си пошъл пир" коментира още политологът.

Асен Василев, неговият психопрофил и защо няма жена до себе си?; Кой стои зад “Продължаваме промяната"

Във връзка с казаното от анализаторите, че на Кирил Петков е направен психологически профил, Беновска отбеляза, че Асен Василев е споделил, че няма жена до себе си, за да е свободен да влезе във властта.

“И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на "Промяната“ Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва:

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може!

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка!

Асен Василев: Абсолютно!

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи!

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми!

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си?

Асен Василев: Не!

Илиана Беновска: Защото?

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам!

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена!

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена!

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ...

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб!"

“Какъв психологически профил е направен на Асен Василев от това, което чухте? Какъв е Вашият анализ?" попита Беновска. Доц. Александров каза, че не е етично да се дават диагнози в ефир, но Асен Василев има подчертано социопатни характеристики, които си проличават в отношението му към социалното страдание - липса на всякаква емпатия и свързаност, колкото и добре да се опитва да го изиграе. “Той е човек, който в много по-голяма степен контролира себе си. Има много по-добри базови дадености за политическо лидерство, отколкото Петков и идеите, които се завъртяха в леко депресираната протестно революционна общност, която подкрепя този злочест проект “Продължаваме промяната", да бъде сменен Кирилчо с Асенчо, има своите основания - Асен Василев е човек, който в по-голяма степен контролира обстоятелствата, повече е във връзка със себе си, а това не е характерно за тази общност. Те не са във връзка с мотивите си" коментира социалният антрополог. Беновска отбеляза, че може би има повече неща, които не би искал да станат видими. Доц. Александров заяви, че отказва да коментира невидимото, защото тогава се влиза в конспирации и параноя, в каквито пребивава тази “сектантска субкултура, на която сме свидетели, тъй като с посланията, които тя излъчва консистентно последните седмици, е - има заговор срещу нас, лоши чичковци ни свалиха, защото сме много хубави". Според социалният антрополог е очевидно, че проектът е собственост на акционерно дружество, което е направило инвестиция, но не е ясно дали се е възвърнала. Беновска подчерта, че нищо не остава скрито и накрая се разбира.

“Защо е трябвало Асен Василев да жертва любовта и жената до себе си, за да влезе във властта и какъв е неговият психологически профил, как баш е подбран за България?" попита Беновска. Доц. Стойчев коментира, че всеки говори как Василев е по-интелигентен, но ако наистина е така, той не би се нагърбил да стане министър-председател при тези условия - в една конфигурация, в която не взимаш ти решенията, но носиш отговорност за тях, ползваш някакви екстри на властта, но не е ясно за какво време. Според политолога Кирил Петков не е очаквал толкова скоро да приключи всичко и това, което прави е от чисто нарцистични подбуди, докато острите изказвания на Асен Василев са премерени и целенасочени, защото обикновено произвеждат някакъв положителен за него ефект. “Независимо кой как е програмирал нещата, те работеха като хора, зад които стои някой сериозен субект, дали ще са посолства, дали ще са олигарси, може би и двете, но при Кирил Петков това доведе до настъпване на множество мотики, без да подозира коя какво му носи и обикновено, както става в България, ако не си слагаш някакви прегради пред възприятията, може с наблюдение много неща да разбереш с политиката в България и обществото. Настъпили са средно голяма мотика, незадължително голям политик или олигарх, който им изигра тази роля, да обърне колата. “Царят дава, пъдарят не дава" или “Малкият камък обръща колата" обикновено са верни. Именно заради прекалено его и егоцентризъм този човек достигна до тук" коментира доц. Стойчев.

“Градската десница"; Арестът на Борисов

Доц. Александров подчерта, че се наблюдава особено чувство за непогрешимост и неуязвимост, което не е характерно за израсналите в България политици, които са много внимателни, защото познават скритите характеристики на средата. Социалният антрополог се съгласи с твърденията на политолога, че зад проекта има олигархична основна и подкрепа от Дипломатическия корпус в България, докато не са видели, че е тотална щета и деликатно са се отдръпнали. Доц. Александров заяви, че наистина съществува тежко нарцистична и самодостатъчна, отчуждена от обществото група, която не покрива “градската десница или умно красивите хора, жълтопаветниците". “Има много нормални умни и красиви хора, които живеят на жълтите павета и които не са в революционна еуфория и екстаз, но тази група е реална - тя е изключително активна във фейсбук и социалните мрежи, постоянно се самовъзбужда и самонавива, постоянно поддържа тази виртуална реалност, която има все по-малко общо с истинската и тя има нужда от своите герои мъченици и от своите революционни лидери. Това са хората, които имат базов проблем с върховенството на закона и демокрацията. Това са хората, които празнуваха при абсолютно безобразния, политически несъстоятелен и незаконен акт на арестуването на Борисов, Севда Арнаудова и Владислав Горанов. Да празнуваш такова нещо и да се радваш - очевидно трябва да имаш особена форма на патологична конструкция. Тези хора мотивираха и поддържаха линията на целенасочено себепроваляне и според мен тази плътна връзка, която е опосредствана от политическия инженергинг зад техния проект, дава основание на Петков да смята, че е прав. Те наистина се държат като повелители на истината и морални съдници" коментира социалният антрополог.

Асен Василев за “духането"; Мафиите и “картелите" в България

Беновска попита след като Асен Василев е интелигентен и премерен как се обяснява изявлението му за “духане" от трибуната на НС.

“Чудно, обаче, как тази нежна душа – Асен Василев - на 21 юни 22-ра от трибуната на 47 НС говореше за някакво …“духане“…

Асен Василев: Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да я обобщя, е – да го духат бедните! Това е вашата икономическа философия!

А на 22 юни 22-ра , Асен Василев - след като падна от власт - отиде, като Войн, сред народа:

Асен Василев: Аз мисля, че резултатът е много добър!

Медия: Защо?

Асен Василев: 4 гласа ни делят от победата!

Медия: 4 гласа, но, явно, жизненонеобходими, г-н Василев!"

Асен Василев: След следващите избори съм сигурен, че тези 4 гласа ще ги има! Тези 4 гласа срещу мафията ще ги има със сигурност! И знаете ли, днес, тук, българският народ си отвоюва държавата!

Доц. Стойчев коментира, че отвоюването в политологията препраща към аналитична традиция, свързвана с Латинска Америка, за завладените държави - наркокартелите сключват договори с политиците, с президентите - кой и какво поема като ангажимент и по този начин превземат държавата чрез споразумения, чрез корупция и използват държавните институции за своите частни криминални цели. Политологът заяви, че много повече са връзките между България и Южна Африка, отколкото между България и Латиноамериканските страни, които имат много специфични исторически и цивилизационни контексти, които ги правят трудно сравними с българската държава. “Отвоюването на държавата трябваше да се случи от някакво малко зрънце гражданска активност, която да прерасне във вълна. По начина, по който са завзети институциите чрез корумпиране на отделни техни членове, тази вълна трябваше да вкара гражданско самосъзнание, като Лозан Панов в съдебната система - един човек, който е много гласовит, който покрай себе си да запленява другите за общата идея и да доведе до обръщането на манталитета. В България нямаме един картел, една мафия, едноглав дракон или змей, който да стои и да завзема държавата. Става дума за конкурентни мафии и групировки. Аз бих ги нарекъл мрежи. Ако една част от тази мафия, или 2-3 мрежи са завзели държавата или институциите, другите се опитват да противодействат. Единият начин е чрез избори като произвеждаш различни партии, медийни проекти, еднодневки, многодневки, но най-голямата перверзия беше, когато тези хора се усетиха, че могат да използват и гражданските организации и протести като инструмент за завладяване на институциите" коментира доц. Стойчев.

Какво направиха “Промяната"?

Беновска попита социалния антрополог дали не са настъпили мотиката с ареста на Бойко Борисов и с разговора за присъединяване на Северна Македония, разнопосочните сигнали и дали не се е получила симбиоза между вътрешнополитическия змей и европейско американския. Доц. Александров заяви, че “Промяната" имат таланта да провалят всичко, с което се захващат, а са имали две задачи - едната е императивно зададена от външнополитическите фактори, която се е разрешила щастливо, но не благодарение на тях, а поради заслуга на Борисов. По отношение на ареста на лидера на ГЕРБ Александров заяви, че е отговор на фанатизираната и екзалтирана, безумна нагласа в тяхното радикално ядро. “Провалиха правосъдната реформа, провалиха и външнополитическата ситуация. Идеята, че съществува някакъв анализ зад това, което говори Асен Василев и Кирил Петков, е несъстоятелна. Те нямат аналитично отношение към света. Това е изцяло пропагандно говорене. Анализът е насочен единствено как да манипулират отчаяните си фенове, които слава Богу започват да се свиват" коментира социалният антрополог. Той добави, че гражданското общество, в лицето на организираните интереси в България, започва да дава сериозен отпор срещу опита на тази група да завладее държавата и няма организирана група - строителната камара, професионалните общности, хората във фармацевтиката, православната църква, академичната общност - която да не е дала твърд отпор.

Бойко Рашков; Кой празнува падането на правителството?

“Дали не беше динената кора хем ареста на Борисов, хем Макрон и неговите искания?" попита Беновска. Доц. Стойчев отговори, че това са твърде големи неща, за да обърнат колата и смята, че по-малък камък е причината. Според политологът големият проблем е настъпил, когато безскрупулният изпълнител на поръчки Бойко Рашков, се изпотил, за да обясни “простотията, която направи Кирил Петков, по негово нареждане" и се е наложило да ѝ се намери обществено приемливо обяснение, за да се използва за 2-3-дневен ПР. “Много показно беше падането на кабинета Петков. Беше отпразнувано с викове единствено от ДПС и Делян Пеевски, но никой от ГЕРБ и ИТН не празнуваше, не се радваше и не хвърляше шапки до небето" каза още политологът. Доц. Александров коментира, че е прекрасна появата на Делян Пеевски и още по-хубаво е щяло да бъде, ако е имало хора с тъпани и зурли.

Тениски Харвард

Беновска подари на анализаторите тениски Харвард и призова да се видят по тениски на следващите дискусии.

Така завърши разговорът между доц. Харалан Александров, доц. Стойчо Стойчев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 25-ти юни 2022 година.