Летните занимания на Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" предлагат разнообразни активности за децата в града и в околните села, съобщиха от общината. На 7 юли в двора на Културно-образователен център "Д-р Васил Радославов" за поредна година ще стартира "Лятна чуднотека". Инициативата се организира от Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев", Центъра за работа с доброволци към културната институция и Културно-образователен център "Д-р Васил Радославов".

Изнесената лятна читалня е сред любимите инициативи за доброволци, които обичат да четат на малките слушатели. За родители, отишли с децата си, доброволците на библиотеката ще се превърнат в аниматори и първи помощници. Заедно с тях деца и възрастни ще могат да апликират и рисуват, да се разходят в приказния свят на любими литературни герои, да участват в различни занимателни игри. Теми на заниманията: Прочети и разкажи приказката, работилница за творческо писане за деца, познаваме ли своя град, природна аптека, нарисувай ми…, игри с пъзели, оригами, решаване на кръстословици.

Инициативата ще продължи през целия летен сезон всеки вторник и четвъртък от 10.00 – 12.00 ч. в двора на Културно-образователен център "Д-р Васил Радославов", кв. "Вароша", ул. "Дойран" 4

На 19 юли ще се проведе

от 9.00 ч. на Градски стадион град Ловеч -

Открит турнир по футбол

Организатори: Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община – Ловеч.

Център за работа с доброволци към Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" – записвания в детския отдел на библиотеката.



Летни занимания – Детски отдел

В сградата на библиотеката от началото на м. юни започнаха занимания в ограничена/ причина за ограничението е площта за работа/ група малки читатели:

От 07 юни до 28 юли в Детски отдел на библиотеката ще се провеждат летни занимания за деца на възраст от 7 до 13 години с валидни читателски карти. Групата се състои от 8 деца и две момчета (помощници), които да помагат в четенето и организирането на образователните игри.

Целта на летните занимания е на първо място да се формират навици за четене с разбиране на всякакъв вид литература, които от своя страна са една добра основа за изграждането на четивна компетентност. На второ място чрез четенето на глас децата развиват езиковите си способности, подобряват уменията си за разбиране, изграждат богат речников запас, подобряват граматическите си знания и умения, стимулират въображението си и развиват умението си да задават въпроси с цел.

Заниманията започват с четене на предварително избрани текстове на книги от "Бисерче вълшебно" – първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на деца. По този начин децата се запознават със съвременни автори и произведения.

Примери са: "Господин Върви ми" на Даниеле Моравели и Аличе Копини; "Момиче на име Октомври" от Закия Мохамед; "Уини и Уилбър: В космоса" от Валъри Томас и др.

Присъстват и български автори: Стефан Георгиев "Хапливите истории на Бари", Катя Антонова "Феята от захарницата", Мария Пеева "Дневник на котарака беглец" и др.

Втора част от заниманията са образователни игри, които включват работа с образователни карти, чрез които децата рисуват и създават свои собствени истории ( "Нарисувай свой анимационен герой", "Нарисувай робот", "Нарисувай чудовище" и "Създай забавна история"). Полезни за децата ще бъдат и три занимания, в които ще се запознаят с подвързването на книги, изработване на албум за снимки и личен бележник.



На 30 юни (четвъртък) 18.00 ч. кв. "Уста Колю Фичето"

Стартира "Забавно лято" датите и селата, които ще посетят доброволците са:

21 юли – Дойренци

22 юли – Пресяка

28 юли- Чавдарци.

Финансира се от "Младежки дейности“ към Община Ловеч.