Третото издание на Националния събор на гайдата "Апостол Кисьов“ ще се проведе в смолянското село Стойките на 25 и 26 юни. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Смолян организаторите на събитието. Националният събор "Апостол Кисьов“ по статут е културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие, и се провежда ежегодно.

Съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, родом от село Стойките, възродил гайдарството в Родопите, създал десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организирал оркестър от сто каба гайди- с първа концертна изява през 1961 г. на събора "Рожен“. През 1972 г., пак на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди-деца и възрастни, и 3500 души народен хор. Събитието е уникално, оценено като "чудо“ от журналисти и чуждестранни специалисти-фолклористи.

И ако днес родопската каба гайда се радва на широка популярност, това се дължи на самоотвержената апостолска дейност на този човек и творческото му себеотдаване. Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов“ се провежда под патронажа на Министерство на културата на Република България, със съдействието на община- Смолян . Организатор е Народно читалище "Пробуда-1903“- с. Стойките, с председател Мария Кисьова.

Организационният комитет, който тя сформира, е под почетното председателство на г-жа Цветелина Бориславова, собственик на дружество “Пампорово“ АД. Събитието е подкрепено от ГПК "Борика“- с. Стойките.

Националният събор на гайдата "Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие са поканени изпълмители на двата вида български гайди- каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти-българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

В дните на Третия национален Събор на гайдата ще сe насладим на изпълненията на над 400 гайдари: оркестър 101каба гайди с р-л Костадин Илчев, оркестър "Тъпани и гайди“ с р-л Григор Лалов, оркестър "Еподай“ с р-л Веселин Козарев и други представители на гайдарското изкуство от различни фолклорни области на страната ни. За нас е чест, че на Събора ще вземе участие бележитият гайдар Иван Варимезов и шест годишният гайдар Стефан Георгиев Иванов от гр. София, спечелил първо място в конкурса –" България търси талант“.

Акцент в тазгодишното издание ще бъде откриването на обществената колекция "Гайдата- древна и вечна“, която се експонира трайно в залите на НЧ “Пробуда-1903“- с. Стойките.