Ретроспективните данни показват, че все по-малко българи се чувстват представени в Народното събрание след избори. Това каза социологът Елена Дариева от агенция "Насока“, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Тя заяви, че след изборния цикъл от миналата година, от 2021 г., се очертава ясна тенденция, че избирателната активност постоянно намалява.

"Избирателна активност в страната миналата година: На парламентарните избори на 4 април, избирателната активност беше 50,61%. На вторите – на 11 юли, избирателната активност падна до 42,19%. И на 14 ноември, когато – забележете, изборите бяха съчетани с изборите за президент и вицепрезидент на страната, избирателната активност беше едва 40%. Тези резултати еднозначно показват умора и разочарование у избирателите, които в крайна сметка водят именно до отказ от гласуване“, обясни тя.

Елена Дариева подчерта, че не става дума за апатия, а надделява разочарованието и умората.

"Ниската избирателна активност обаче от една страна увеличава шансовете на партиите с твърди ядра и формациите, които имат по-радикализиран електорат, и като цяло ерозират представителността“, поясни тя.

"Въпреки че виждаме как от избори на избори все по-голям брой политически формации попадат в парламента, в същото време сме свидетели на парадокса все по-малко българи да се чувстват представени в Народното събрание“, каза още Дариева.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю"