През 2022 година Електроенергийният системен оператор отбелязва 15 години от създаването на дружеството, което прави двоен професионалния празник на заетите в електроенергийния сектор. Това съобщиха от ЕСО. По традиция в Деня на енергетика ръководството на дружеството отличава служителите с дългогодишен принос за развитието на сектора. 66-ма служители на ЕСО, посветили професионалния си път на енергетиката, бяха наградени от ръководството на дружеството с почетни грамоти.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангели Цачев приветства отличените с думи на признателност за вложените труд и дългогодишни усилия в отговорната професия.

"С удовлетворение Ви приветствам за постиженията, които утвърждават авторитета на дружеството на надежден и прогресивен гарант за сигурността на доставките на електроенергия в страната и целия регион на Югоизточна Европа.“, с тези думи изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев поздрави отличените дългогодишни служители на дружеството.

Той допълни, че експертният потенциал трябва да бъде разширен с новите поколения, избрали отговорната професия за свое призвание, и посочи програмата на ЕСО "Училище за енергетици“ като целенасочена инициатива за подкрепа на професионалното образование в средните училища и университетите на страната.

По случай Деня на енергетика изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев поздрави и всички служители на дружеството, ангажирани с труда си в професията. "Днес, когато България и Европа търсим успешните решения за трансформация към беземисионна енергетика, експертният Ви принос е от ключово значение“, подчерта той и допълни: "Вярвам, че заедно ще продължим да добавяме още успехи към постигнатите резултати през годините и с целеустременост ще посрещаме новите предизвикателства“.

Традиционно по повод Деня на енергетика Българската браншова камара на енергетиците присъжда отличието "Енергетик на годината“. В юбилейната за ЕСО година Камарата удостои с отличието двама служители на електропреносния оператор на България – главния инженер Стефан Радев и директора на Централно диспечерско управление Димитър Зарчев, който през 2021 година беше избран за член на Борда на Европейската асоциация на електропреносните оператори – ENTSO-E.