Решението на руския президент Владимир Путин да намали потоците на природен газ към Европа през тази седмица удря по най-болното място на европейските лидери: електоралният им рейтинг, пише The Wall Street Journal.

"В големите икономики на Европа изборите ще се проведат около следващата зима, когато липсата на руски газ в домовете и бизнесите на Европа ще се усети най-остро. Германия, която е много зависима от доставките на руски газ, ще започне своите изборни изпитания през октомври с регионални избори в провинция Долна Саксония: Италия, друг основен вносител на руски газ, е изправена пред национални избори в средата на следващата година“, се отбелязва в статията. Изданието посочва, че първи ще се сблъска с избирателите френският държавен глава Еманюел Макрон, чиято партия излиза в борба за мнозинство в Народното събрание още тази неделя.

Според авторите това ще бъде най-тежкото изпитание за лидерите на европейските държави. Ще им бъде изключително трудно да постигнат желаните резултати на фона на недоволството на хората от рязкото увеличение на цената на енергията.

В статията се отбелязва, че европейските правителства са принудени да увеличат разходите, за да смекчат удара върху потребителите. Така френският президент Еманюел Макрон одобри отпускането на 28 милиарда евро за ограничаване на цените на газа и предоставяне на отстъпки за бензина.

След началото на руската военна операция в Украйна, Западът засили санкционния натиск върху Москва. В тази връзка бяха замразени руски валутни резерви за около 300 милиарда долара, а в Европа започнаха постъпки за намаляване и постепенен отказ от руските енергийни ресурси. Нарушаването на веригите за доставки обаче доведе до икономически проблеми в ЕС и САЩ, главно рязко увеличение на цените на храните и бензина.

Превод и редакция: Иван Христов