Познатите от древността лечебни извори на трите нимфи – Акве Калиде термополис, са били почитано място още от времето на траките. Те са били посещавани от хората от най-големите антични центрове на Тракия, Гърция, Италия, Понтийското крайбрежие, Егейските острови и Балканите, съобщиха от община Бургас.

Заради уникалното съчетание на топлата минерална вода с лечебната кал от Атанасовското езеро, изворите са почитани от владетелите на Римската, Византийската и Османската империя векове наред.

В наше време те са познати като минералните бани на Бургас. Днес мястото е модерен туристически център, в който може да надникнете в историята на това необикновено място.

Каква е историята на археологическите проучвания, как мястото се превърна в атрактивен туристически обект, който привлича все повече посетители, може да видите във филма на режисьора Мартина Чачевска "Туристически комплекс "Акве Калиде“. В него са събрани много архивни кадри от проучванията на обекта и как артефактите са експонирани на място по начин, който позволява на посетителите да добият пълна представа за мащабността на древните минерални извори.

Документалния филм "Туристически комплекс Акве Калиде“ може да гледате тук: