Френското предложение за стартиране на преговорите на Република Северна Македония за членство в Еврoпейския съюз вече е факт и то изтече в медиите. От него става безусловно ясно, че Кирил Петков е водил друга външна политика, различна от политиката на Външно министерство. Това каза в специално изявление по телевизия 7/8 лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "В този документ се говори за "българско малцинство", а това е нещо, което ние като българи никога не сме приемали, защото истината е, че в Северна Македония няма българско малцинство, а има българи. В т. нар. предложение се казва, че трябва да пуснем Северна Македония да стартира преговорите, а ЕС и Франция ще гарантират, че Северна Македония ще си изпълни после ангажиментите към нас. После ще приеме българите в конституцията си като държавотворен народ и после ще приеме решенията от договора за добросъседство от 2017 година. А гаранция за това, че после това ще се случи ще дадат Франция и ЕС. Тоест гаранция - Франция", каза Слави Трифонов.

По думите му има и друго абсурдно нещо в това френско предложение и посочи, че българите не приемат съществуването на македонски език, защото такъв няма. "Всички останали европейски държави, ще признаят македонския език, а на нас ще ни признаят, че ние не го признаваме. Това е резултатът от двойнствената политика на Кирил Петков от момента, в който стана министър-председател", казаТрифонов. Той допълни, че една от основателните причини, поради които е изтеглил министрите на партията от правителството, вече е факт. Според него внушенията за мафия са само едни нелепи обяснения за некадърността и националното предателство на Кирил Петков.

Слави Трифонов допълни, че мафия означава срастване на организираната престъпност с държавната власт, а в случая мафиот може да бъде само Кирил Петков, защото има власт. "Другата седмица ИТН ще заяви позицията си в парламента чрез депутатите си, колкото и да са те. Търговията с депутати през последните дни е толкова унизителна и срамна работа и показва само едно, че Кирил Петков иска да си запази властта на всяка цена. Каква позиция ще имат другите партии - това си е тяхна работа. Не съм разговарял и не съм преговарял с никого. Коалиция между ИТН, ГЕРБ и ДПС няма и няма и да има", заяви Слави Трифонов.

Към премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев той се обърна с думите: "Явно вие сте били в Канада, докато аз съм бил тук, в България, и не ме познавате. Аз няма да се спра. Всички депутати да вземете и да ми оставите само Тошко Йорданов, аз пак няма да спра, защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя".