Хора, които са част от проблема, не могат да са част от неговото решаване, обърна се той към групата на ГЕРБ-СДС

"Българската социалистическа партия ще подкрепи на първо четене актуализацията на бюджета на НЗОК. Но смятаме, че има проблеми в областта на осъществяването на коалиционното споразумение в направление "Здравеопазване“, които не търпят отлагане.“ Това заяви народният представител от "БСП за България“ проф. Георги Михайлов от парламентарната трибуна по време на обсъждането на актуализацията на бюджета на НЗОК.

"Хора, които представляват част от проблема, не могат да бъдат част от неговото решаване“, обърна се той към парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

"Катастрофирали сте спешната помощ като проект и сега се чуди Министерството на здравеопазването от предложените и утвърдените 230 точки, вие сте завършили словом и цифром не повече от 20. Не се хвалете с линейките, защото това е нищожна част. Че и не купихте високопроходими линейки“, подчерта проф. Михайлов.

Той посочи, че по отношение на смъртността, правителството на ГЕРБ е докарало България до първо място още преди ковид пандемията. Депутатът от левицата цитира Националния център по обществено здраве, според който бившите управляващи при управление на кризата са вземали повече политически решения, отколкото експерти.

"Вие говорихте още през 2017 г. с апломб за електронно здравеопазване, какво завършихте за 4 години пълен мандат? Абсолютно нищо. Какво направихте с проекта за детска болница? Абсолютно нищо. Какво направихте с болницата в Ямбол? Абсолютно нищо“, категоричен бе Георги Михайлов.

"В дух на самокритика проф. Ангелов сподели, че не се чувства способен да разбере термина регионализация. Сега ще Ви го обясня. Не е това, което си мислите – че пациентите във Варна няма да могат да се лекуват във Варна. А че във всеки регион в България ще има възможност българският пациент в "златния час“ да достигне до своя специализиран лекар – това, което вие не осигурихте“, продължи той.

Проф. Михайлов посочи и няколко проблема, на които трябва да се търсят решения.

Според него първият проблем е в оценката за управлението и финансирането на здравната система. "Първи БСП постави това – трябва да се постави като национален въпрос за национален политически консенсус. Допуснали сме забавяне в поставянето му на национално ниво“, отчете здравния експерт от БСП.

"Вторият проблем - увеличаване на възнагражденията. Договорът между НЗОК и Българския лекарски съюз бе сключен по начин, който не дава истинска възможност за ефективно повишаване на възнагражденията. Но корените на това за в начина на финансиране и отчитане на системата – търговски дружества-клинични пътеки“, каза още проф. Михайлов от парламентарната трибуна.

Той открои, че има и проблем с медицинските кадри, като подчерта, че БСП е предложила решение - централизиране на специализацията след завършване на висше образование, както е в целия ЕС.

Проф. Михайлов видя проблем и в лекарствената политика, листата за реимбурсиране, проблема със снабдяването в малките населени места и проблем в реекспорта на лекарства.

"Всичко това са въпроси, които не търпят отлагане. Ние ще направим всичко възможно актуализацията на бюджета да завърши успешно, но ще поставим на своите колеги от коалицията тези проблеми съвсем ясно и ще търсим тяхното решение. Тъй като управлението на здравеопазването беше безобразно и неефективно през последните 12 години. Това трябва да приключи и всички ние тук трябва да направим всичко възможно да постигнем национален консенсус и да вървим към неговата оптимизация“, призова проф. Георги Михайлов.