Заместник министър-председателят по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов ще открие дискусионен форум "Европейско финансиране и финансови инструменти в отрасъл ВиК“, съобщиха от БАВ. Събитието ще се проведе утре, 14 юни 2022 г. в Гранд Хотел Милениум София, с начало 9:30 ч. Организатор е Българска асоциация по водите (БАВ), с председател Иван Иванов.

Основните теми на събитието са свързани с необходимите инвестиции, текущи програми, механизми за финансиране от ЕС и финансови инструменти за ВиК инфраструктурата. Във форума участие ще вземат представители на МРРБ, МОСВ, ПУДООС, ФОНД НА ФОНДОВЕТЕ, БАНКОВИ ИНСТИТУЦИИ.

Финансирането на проекти в публичния сектор придобива изключителна важност. Ежедневно се полагат усилия да бъдат задоволени постоянно растящите нужди на населението от качествени ВиК услуги на социално поносима цена.

За да се изгради в България ВиК инфраструктура, която е в съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчни води е необходимо максимално да се използват Фондовете на ЕС. Както и да се привличат допълнителни средства чрез финансови инструменти и стимули за подмяна и изграждане на нова ВиК инфраструктура.