По-високите заплати и добри социални осигуровки във ВМЗ са факт – още в първия си работен ден новият изпълнителен директор на Вазовските машиностроителни заводи Иван Иванов подписа със синдикатите новият Колективен трудов договор, съобщиха от ВМЗ.

Това стана пред медиите и в присъствието на новия Съвет на директорите – председателя на борда Мариан Йовчев и Камен Шаралиев – зам.-председател.

"Изключително съм доволен, че първият ангажимент във ВМЗ в качеството ми на изпълнителен директор е подписването на Колективния трудов договор. Знам колко е важна работата на синдикатите. Те трябва да бъдат съюзник, но когато ръководството не си върши работата - стават опонент. Надявам се, че ще работим заедно, тъй като имаме общи цели – заводът да работи добре и хората да се чувстват добре. Защото те са най-важният ни капитал. Твърдо вярвам в това!“, каза в заключение изпълнителният директор на най-голямото държавно предприятие от Военнопромишления комплекс на страната ни.

Подписването на новия Колективен трудов договор е само ден, след като вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова и директорът на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова посетиха завода. В четвъртък те разговаряха със синдикалните лидери, с ръководството на оръжейницата и с работните групи, водили преговори за новия КТД и постигнаха съгласие за увеличение на ваучерите за храна от 80 на 200 лв. и на заплатите на персонала с 200 лв. месечно.

Днес изпълнителният директор Иван Иванов потвърди това и представи най-важните условия, договорени в полза на работниците и служителите: увеличаване на минималната работна заплата за дружеството, на годишния отпуск, на социалните придобивки, на заплащането на извънреден и нощен труд и др.